Αρχική Eπικαιρότητα Δυσαρέσκεια στην Motor Oil για καθυστέρηση έγκρισης σχεδίου για το FSRU

Δυσαρέσκεια στην Motor Oil για καθυστέρηση έγκρισης σχεδίου για το FSRU

Αφορμή για να διατυπώσει τη δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση στην έγκριση του σχεδίου για το FSRU (Floating Storage Regasification Unit – πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ) στους Αγίους Θεοδώρους βρήκε η Motor Oil στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ επί της εισήγησης του ΔΕΣΦΑ για την αναθεώρηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

Η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS, έχει υποβάλλει στη ΡΑΕ αίτηση από τον Απρίλιο του 2017 για την έκδοση άδειας κατασκευής ενός ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου, το οποίο περιλαμβάνει:

πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας
υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού.

Σημειώνεται επίσης ότι το προτεινόμενο ΑΣΦΑ δεν προβλέπει την απαλλαγή τμήματος ή του συνόλου του ΑΣΦΑ από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους.

Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή της στη συγκεκριμένη διαβούλευση η Motor Oil, η πραγματική προστασία και αποτροπή διαταραχών τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο γίνεται μέσω επενδύσεων σε νέες υποδομές και ιδιαίτερα σε νέα σημεία εισόδου με δυνατότητα εισαγωγών φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ από διαφορετικές πηγές εισαγωγής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι ένα έργο όπως αυτό που έχει προτείνει για το FSRU στους Αγίους Θεοδώρους μπορεί να δώσει λύσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει η Motor Oil, η σχετική αίτηση που έχει υποβάλει παραμένει σε εκκρεμότητα.

Πηγή :energypress.gr