Αρχική Ν. Αρκαδίας Στα… κάγκελα οι αγρότες για τη δακοκτονία – Μιλούν για πρωτοφανή καταστροφή!...

Στα… κάγκελα οι αγρότες για τη δακοκτονία – Μιλούν για πρωτοφανή καταστροφή! (Βίντεο)

Για ολική καταστροφή στις καλλιέργειες τους έκαναν λόγο αγρότες από την Πελοπόννησο, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στο Υπουργείο όσο και στην Περιφέρεια…

Στην Τρίπολη βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης αγρότες από την Πελοπόννησο, προκειμένου να παραστούν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να μιλήσουν για την ολική καταστροφή, που προκάλεσε ο δάκος στις καλλιέργειες τους…

Αρχικά ο Διονύσης Γκιώνης, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου στην Επίδαυρο, δήλωσε: «Εμείς πάθαμε πολύ μεγάλες ζημιές. Δεν καταφέραμε να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Κάναμε γενική συνέλευση και αποφασίσαμε, να στείλουμε υπομνήματα σε Υπουργείο και Περιφέρεια, αλλά δεν έχουμε ακόμα πάρει καμία απάντηση. Η δακοκτονία είναι καταστροφική με τον τρόπο, που γίνεται. Πρέπει να γίνεται από έναν φορέα, που να έχει επιστήμονες, να παρακολουθείται, για να γίνεται σωστά και να ξεκινήσει πιο νωρίς», ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, ανέφερε: «Δεν μπορούμε ούτε να καλλιεργήσουμε, ούτε να ζήσουμε. Επιπλέον η ποιότητα του λαδιού δεν είναι καλή και μας το παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν προχώρησαν όλοι οι αγρότες στη δακοκτονία, δήλωσε: «Από κάποιους αγρότες έγινε δακοκτονία. Δεν μπορεί να ελεγχθεί, αν έχει γίνει απ όλους. Εγώ προσωπικά έκανα ολική δακοκτονία, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα γιατί ήταν σε έξαρση».

Στην συνέχεια ο Θεοδωρακόπουλος Χρήστος, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας Πελοποννήσου, επέρριψε ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχει καταστραφεί η παραγωγή σε όλη την Πελοπόννησο και θεωρούμε την Περιφέρεια υπεύθυνη γι αυτό. Μας λένε δυο χρόνια, που έχουν αναλάβει αυτό το κομμάτι, να μην φοβόμαστε και εμείς καταστρεφόμαστε. Πολλοί δεν θα μπορέσουμε, να μαζέψουμε λάδι ούτε για το νοικοκυριό μας. Το πρόγραμμα έπρεπε, να ξεκινήσει από τον Μάιο και ξεκίνησε τον Αύγουστο. Το τόσο έντονο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Θέλουμε, να μας αποζημιώσει η Περιφέρεια, που έχει άλλωστε αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος της δακοκοτόνιας τα τελευταία χρόνια».

Για την αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, μίλησε ο Κολοβός Δημήτρης, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Πελοποννήσου. «Ζητάμε από σήμερα να λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, για να είμαστε έτοιμοι τον Μάιο για τους ψεκασμούς. Στην Κυνουρία που είμαι εγώ, οι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη, όταν ήταν ήδη αργά. Δεν έχουμε λάδι ούτε για το ίδιο μας το σπίτι», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: «Το λάδι που βγήκε, είχε πολλά οξέα και έτσι το αγοράζουν ακόμα και κάτω από δυο ευρώ και θα πέσει κι άλλο η τιμή. Θα πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δούμε ποιος είναι με τους αγρότες και ποιος είναι απέναντι μας».

Τέλος ο Βρουλίτης Βασίλης,μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Πελοποννήσου, ζήτησε να αναλάβει και πάλι εξολοκλήρου το Υπουργείο το πρόγραμμα της δακοκτονίας, τονίζοντας: «Ερχόμαστε πάλι στο ΠεΣυ, γιατί δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Θέλουμε να αναλάβει το Υπουργείο το πρόγραμμα της δακοκτονίας– μιας που η Περιφέρεια δεν μπορεί να μας δώσει λύσεις – και να ενταχθεί ο δάκος και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ».

Πηγή: drt915.gr