Η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο επισημαίνεται επίσης ότι για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.
Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί και γιατί υπάρχουν προβλήματα στην διαδικασία
Σχεδόν 900.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα είχαν υποβληθεί έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Το 57,7% των αιτήσεων, ήτοι περίπου 513.000, έχει εγκριθεί ενώ οι απορριφθείσες αιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 171.000, που αντιστοιχεί στο 19,3%. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σχεδόν 168.000 αιτήσεις που δεν έχουν υποβληθεί οριστικά ή βρίσκονται σε αναμονή.
Από εκεί και πέρα το ότι κάτι δεν πάει καλά με την ηλεκτρονική εφαρμογή για το Κοινωνικό Μέρισμα φάνηκε από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν το σύστημα αδυνατούσε να «ανοίξει».
Περισσότεροι από το 1/3 των δικαιούχων έκαναν αίτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο και ήδη τους εγκρίθηκαν τα χρήματα για το Κοινωνικό Μέρισμα. Υπήρξαν ωστόσο σοβαρά προβλήματα που καθυστέρησαν πολλούς οι οποίοι βρήκαν λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία ή είδαν με έκπληξη ότι το σύστημα δεν τους βρίσκει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις για τη διόρθωση του λάθους που οδήγησε στην απόρριψη των αιτήσεων, κυρίως ανέργων και συνταξιούχων, οι οποίοι εμφανίζονται να μην… ζουν στη χώρα μετά το 2013!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το λάθος εντοπίστηκε όταν διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος λόγος απόρριψης εμφανιζόταν σε πολύ υψηλό ποσοστό επί των αιτήσεων που απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν απορριφθεί ήδη 129.764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 22.748 (δηλαδή η 1 στις 6) εμφανιζόταν να έχει γίνει από άτομα που δεν ζούσαν στη χώρα από το 2013 και μετά.
Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Α. Τάγαρης δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διόρθωση του λάθους, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν την αίτηση από την αρχή.