«Αύριο θα αποφυλακιστεί υποχρεωτικά ο ενεχυροδανειστής», δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας που άφησε αιχμές για την στάση που κράτησε στην υπόθεση ο Πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας.
«Στην υπόθεση αυτή πράγματι η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Επηρέασε επιτρέψτε μου να πω…», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Ερχονται ποινικές υποθέσεις οι οποίες όταν θα ασκηθεί η δίωξη θα είναι εντυπωσιακές και όταν θα φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Γιατί όπως σας εξήγησα οι διώξεις θα είναι αντιγραφή διαβιβαστικών και όταν θα φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο θα την κλείνουν οι δικαστές».
«Επειδή εδώ έχουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εμπλοκής της πολιτικής στην απονομή της Δικαιοσύνης που δεν έγινε μόνο τώρα. Έχουν γίνει ατοπήματα τέτοια για να εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη τα οποία δηλητηρίασαν τη Δικαιοσύνη», δήλωσε ακόμη ο κ. Κούγιας.
«Αν δεν παρέσυραν τον πρωθυπουργό δεν θα μίλαγε για υπόθεση Ριχάρδου… Τα οικονομικά εγκλήματα έχουν μειωμένη κοινωνική απαξία. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι προσωπικότητες. Πήραν λοιπόν μία προσωπικότητα «αντιπαθητική» και δυστυχώς έγιναν τα λάθη», ανέφερε ακόμη ο ποινικολόγος, ενώ σχολίασε ότι έχει πέσει πολύ χαμηλά το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού και των διωκτικών αρχών, αλλά είναι υψηλό το επίπεδο των δικαστικών αρχών.
«Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν φέρουν ευθύνη οι εισαγγελείς. Δείχνεται πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις διωκτικές αρχές. Είναι αδύνατο ο εισαγγελέας να πάρει το διαβιβαστικό στο σπίτι του. (…) Εάν στο πενθήμερο δεν απολογηθεί κάποιος μένει ελεύθερος», τόνισε ο κ. Κούγιας.
«Όσο είμαι δικηγόρος του Ριχάρδου δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούμε νομικά εναντίον της αστυνομίας», δήλωσε ακόμη.
Την εκτίμηση πως οι οκτώ κατηγορούμενοι του αποκαλούμενου «κυκλώματος χρυσού», που εξακολουθούν να κρατούνται προσωρινά, ανάμεσά τους και ο γνωστός κοσμηματοπώλης Ριχάρδος, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, εξέφρασε η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.
Μάλιστα, φαίνεται πως η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβει την τελική απόφαση, αναπτύσσει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ κατηγορούμενοι.
Μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρας της λαθρεμπορίας, που είναι και η βασική πράξη. Δηλαδή πάνω σε αυτή στηρίχθηκαν και τα υπόλοιπα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους, αυτά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της εγκληματικής οργάνωσης.
Στο σκεπτικό της επισημαίνει, όπως αναφέρουν πηγές, ότι ισχύει η τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, κατά την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε η ΑΑΔΕ και στη δικαστική λειτουργό, όταν η τελευταία διαβίβασε σχετικό της ερώτημα. Μάλιστα, η απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής την προηγούμενη Δευτέρα, και αφού ήδη ο γνωστός ενεχυροδανειστής και ακόμη επτά άτομα είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, είχε σαν αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν εκείνη τη μέρα. Ετσι, όσοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή υπέβαλαν αιτήσεις αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης και ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο αναμένεται να καταλήξει την επόμενη εβδομάδα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει τους συνηγόρους της υπεράσπισης να μιλούν για «νομικό φιάσκο» αφού οι κατηγορίες φαίνεται πως δεν ευσταθούν, ενώ επισημαίνουν πως πλέον οι προφυλακίσεις είναι παράνομες.