Αρχική Eπικαιρότητα Μειωμένο κοινωνικό μέρισμα για 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Μειωμένο κοινωνικό μέρισμα για 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Την εφάπαξ παροχή «κοινωνικού μερίσματος» από 200 έως 1.200 ευρώ σε περισσότερα από 1.300.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας περιουσιακά στοιχεία αποφάσισε τελικά για φέτος η κυβέρνηση.

Τα ποσά του φετινού μερίσματος είναι μειωμένα κατά 50 έως και 150 ευρώ σε σύγκριση με αυτά που είχαν καταβληθεί πέρυσι. Ωστόσο έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι τα ανώτατα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που λαμβάνονται υπόψη στα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του μερίσματος. Κι αυτό για να μην αποκλειστούν δικαιούχοι λόγω των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η απόφαση

Η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή του φετινού κοινωνικού μερίσματος, δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την απόφαση αυτή προβλέπεται, συγκεκριμένα, η καταβολή του «μερίσματος» σε κάθε άτομο που διαμένει μόνο του σε κάποια οικία καθώς και σε κάθε «νοικοκυριό», δηλαδή σε κάθε ομάδα ατόμων που συγκατοικούν σε μία οικία (είτε πρόκειται για τυπική οικογένεια είτε απλώς για συγκατοικούντες συγγενείς ή φίλους), εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια και κριτήρια διαμονής, τα οποία θα εξακριβώνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν φέτος για τα εισοδήματα του 2017.

Άτομα τα οποία «φιλοξενούνται» σε σπίτια γονέων ή άλλων συγγενών ή φίλων τους, ακόμη κι αν πληρούν από μόνα τους, βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων, τα οριζόμενα κριτήρια χορήγησης, δεν θα δικαιούνται να λάβουν ξεχωριστά το «μέρισμα», αλλά θα θεωρούνται ενταγμένα στις ομάδες ατόμων με τα οποία συγκατοικούν. Το εάν ένα «νοικοκυριό», δηλαδή μια ομάδα ατόμων συγκατοικούντων σε ένα σπίτι (οικογένεια κ.λπ.), δικαιούται να λάβει την εισοδηματική ενίσχυση θα εξαρτάται από το άθροισμα των εισοδημάτων των μελών και από το άθροισμα της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων

Κόφτες

Προκειμένου να κριθεί εάν πληρούνται τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια:

* Ως ετήσιο εισόδημα κάθε μεμονωμένου δικαιούχου, δηλαδή μονοπρόσωπου νοικοκυριού, θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματός του από όλες τις πηγές κι από όλες τις κατηγορίες, (συμπεριλαμβανομένων και όλων των αφορολόγητων ή ειδικώς φορολογούμενων ποσών όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, ΕΚΑΣ, επιδόματα ανεργίας, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, τόκοι καταθέσεων, ρέπος, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, μερίσματα από μετοχές, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) και του τεκμαρτού εισοδήματος.

* Ως ετήσιο εισόδημα κάθε «νοικοκυριού» θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών του «νοικοκυριού». Για κάθε μέλος του «νοικοκυριού» θα λαμβάνεται υπόψη και θα αθροίζεται το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματός του και του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος. Τα ενήλικα εξαρτώμενα από τους γονείς τους τέκνα που κατά τη διάρκεια του 2017 σπούδαζαν σε πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής του «νοικοκυριού» θα θεωρούνται κι αυτά μέλη του συγκεκριμένου «νοικοκυριού». Για κάθε τέτοιο μέλος, ως ετήσιο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ.