Συνεδρίασε στη Βουλή η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε οι προσκεκλημένοι φορείς και τα μέλη της Επιτροπής ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από τα κύρια ζητήματα που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική.
Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια αναφορά στα εγκλήματα του τελευταίου διαστήματος:
«Η δολοφονία του PetritZifle στην Κέρκυρα που όπως φέρεται στη δικογραφία είναι από μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής, και συνδέεται για το ρατσιστικό κίνητρο με τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, την δίκη για την οποία παρακολουθήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και που σε πρώτο βαθμό αποφασίστηκε ότι εκτελέστηκε με ρατσιστικό κίνητρο από μέλη της Χρυσής Αυγής. Επομένως, αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει, να τ’ αναδεικνύουμε. Τα Μέσα Ενημέρωσης, προφανώς, και δεν αναφέρθηκαν ούτε έδωσαν τη βαρύτητα που πρέπει, όμως δείχνουν την αναγκαιότητα της επαγρύπνησης όλων μας, της εγρήγορσης και ότι πλέον δε μπορεί κανένας να είναι ήσυχος, όταν βλέπουμε αυτές τις ενέργειες να γίνονται γύρω μας.
Θέλω να πω και για την Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο, τη φοιτήτρια η οποία κι αυτή δολοφονήθηκε, και η οποία σκυλεύτηκε μετά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Και βέβαια, είναι και η περίπτωσή του Ζακ Κωστόπουλου, όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαπόμπευσαν ένα νεκρό, έναν άνθρωπο ο οποίος είχε μια διαδρομή στα δικαιώματα.Κι εκεί κατέρρευσαν όλοι οι μύθοι, οι οποίοι αρχικά παρουσιάστηκαν. Να μην ξεχνάμε σ’ αυτή την αίθουσα και αυτοί που μας ακούν, ότι όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, οι πρώτες αντιδράσεις των μέσων ήταν ότι «δολοφονήθηκε για οπαδικές διαφορές» κι αυτά βλέπουμε τώρα να επαναλαμβάνονται.
Όποιος νομίζει ότι αυτός που αγωνίζεται ή διεκδικεί ή είναι διαφορετικός, δεν θα πληγεί από αυτούς, είναι πολύ γελασμένος. Κινδυνεύουμε όλοι απ’ αυτό και γι’ αυτό πρέπει συντεταγμένα και η Βουλή και η Πολιτεία και το κίνημα ν’ αποκρούσουν στη γειτονιά, στη βάση και σε κάθε ευκαιρία αυτές τις επιθέσεις».
Στη συνέχεια ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στα κύρια θέματα που απασχολούν τους μετανάστες δεύτερης γενιάς στη χώρα μας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον Νόμο για την απόδοση της ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, λόγω γέννησης ή και φοίτησης στη χώρα. «Ο Ν 4332/2015 είναι για μας εμβληματικός. Είναι ένας από τους πρώτους νόμους που έφερε οΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ισότητα και την κοινωνική συνοχή. Με τις διατάξεις του αποκαταστάθηκε μια χρόνια αδικία. Παιδιά δηλαδή που είτε είχαν γεννηθεί είτε είχαν μεγαλώσει στη χώρα μας μην έχοντας γνωρίσει ως επί το πλείστον άλλη πατρίδα, έμεναν «μετέωρα» και άρα χωρίς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους. Αυτό λοιπόν έλαβε τέλος. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις της διοίκησης που πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής τόσο στην απόκτηση ιθαγένειας δεύτερης γενιάς όσο κυρίως και στην πολιτογράφηση των ενηλίκων.
Από το ρόλο το δικό μας ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σε επαφή με τις μεταναστευτικές κοινότητες, γνωρίζουμε τα ζητήματα που τους απασχολούν, κάνουμε τις παρεμβάσεις και προσπαθούμε συνεχώς με τα αρμόδια Υπουργεία να βελτιώνουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα».
Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε εκτενώς τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τόσο με τροπολογίες, νομοθετικές ρυθμίσεις και ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για να επιλυθούν ζητήματα και αδικίες.
Τέλος, ο Γ. Ψυχογιός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση:
«Να πω ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν μας πιέζετε και δεν μας βοηθήσετε όλοι. Εννοώ όλοι οι φορείς, είτε είστε κοινότητες, είτε είστε άνθρωποι του πεδίου, είτε είστε Υπουργεία, είτε είστε Ανεξάρτητες Αρχές. Εδώ χρειάζεται η βοήθεια όλων. Να πάρετε στα χέρια σας τις διατάξεις που υπάρχουν, να εντοπίσετε τις δυσκολίες, να τις εφαρμόσετε, να τις διεκδικήσετε και να πιέσετε και μας για να τις κάνουμε πράξη. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν έχει καμία ιδεοληψία σε αυτό το θέμα. Είναι με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως ανθρώπους. Δεν γίνονται διακρίσεις λόγω της ισότητας και διότι πρέπει να βλέπουμε τον άνθρωπο χωρίς αστερίσκους».