Αρχική Ν. Κορινθίας Ομιλία του αρχιμανδρίτη Αντύπα Νικηταρά στην Κόρινθο

Ομιλία του αρχιμανδρίτη Αντύπα Νικηταρά στην Κόρινθο

«Με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας κ. Δαμασκηνού εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, το απόγευμα στην «Κροκίδειο»Αίθουσα (παραπλεύρως Επισκοπείου) η καθιερωμένη εσπερινή συνάντηση πνευματικής οικοδομής, της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένος ο Προηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αντύπας Νικηταράς, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Ο Άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου ως πνευματικός πατέρας».

Ο π. Αντύπας με τον γλυκύ του λόγο, με εύστοχα παραδείγματα από την αναστροφή του με τον Άγιο Αμφιλόχιο,ανασύροντας παιδικές αναμνήσεις και βιώματα μέσα από το μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως,σκιαγράφησε την μορφή του νέου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας.

Πιο συγκεκριμένα ο Πανοσ. ομιλητής τόνισε ότι ο Γέροντας υπήρξε κατ᾿εξοχήν πνευματικός άνθρωπος, υπό την γενικότερη έννοια του όρου,εμποτισμένος με ακλόνητη πίστη και σταθερή προσήλωση στις παραδόσεις της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας.Τα σταθερά θεμέλια στο πνευματικό οικοδόμημα της ψυχής του ήταν η υψοποιός ταπείνωση και η διφυής αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο.

Αυτές οι βάσεις τον βοήθησαν να καταστεί ένας στοργικός πνευματικός και έμπειρος ιατρός των εξομολογουμένων,ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την καίρια συμβολή του,στην διατήρηση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας της Ιεράς Νήσου Πάτμου ως και των γύρωαπ᾿ αυτήν νησιών,κατά την διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντύπας κόμισε προς ευλογία, αγιασμό και προσκύνηση απότμημα του Ι. Λειψάνου του νέου Αγίου…»