Αρχική Eπικαιρότητα Ελεύθεροι οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού

Ελεύθεροι οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια Διαφθοράς για συμμετοχή στο φερόμενο κύκλωμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της δεύτερης ομάδας που της καταλογίζεται λαθραία εξαγωγή χρυσού για τον οποίο ανακρίτρια και εισαγγελέας όρισαν τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρεωτική εμφάνιση ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Αντίστοιχους όρους επέβαλαν και στον αστυνομικό της υπηρεσίας ασφαλείας υψηλών προσώπων ο οποίος από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται να ενημέρωνε τον ενεχυροδανειστή Δημήτρη-Ριχάρδο Μυλωνά για κινήσεις της αστυνομίας.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, ενώ σε δύο κατηγορούμενους με τουρκική καταγωγή ορίστηκε επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 ευρώ.

Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών των 63 συλληφθέντων για παράνομες ενέργειες στον χώρο του χρυσού, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή.

Από το σύνολο των κατηγορουμένων, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων και άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι του.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι αρχηγοί της δεύτερης ομάδας ενεχυροδανειστών

Αμφισβητώντας την κατηγορία της λαθρεμπορίας, απολογούνται στην ανακρίτρια Διαφθοράς οι φερόμενοι ως ηγετικά στελέχη της δεύτερης ομάδας που φέρεται να εξήγαγε παράνομα χρυσό. Οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της δεύτερης ομάδας, για την οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία και για τοκογλυφία καθώς φέρεται να «έσπαγε» επιταγές εντόκως, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έχουν μεταφέρει χρυσό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον συνήγορο τους Μιχάλη Δημητρακόπουλο: «Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ’ αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα αυτή φαίνεται να είχε ως κέντρο του συντονισμού της δραστηριότητας της κατάστημα εμπορίας χρυσού στην οδό Πραξιτέλους, το οποίο ήταν στο όνομα του γιου του θεωρούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης. Στη δικογραφία αναφέρεται πως η ομάδα είχε δημιουργήσει εταιρία για μετρήσεις μετάλλων με φασματογράφους, στα λογισμικά των οποίων όμως φαίνεται να είχαν παρέμβει ώστε να εμφανίζονται μειωμένες κατά είκοσι τοις εκατό οι τιμές καθαρότητας χρυσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας ηγετικά μέλη της οργάνωσης φαίνεται να είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά εμπορικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός της σχεδίαζε την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Μύκονο.