Αρχική Ν. Αχαΐας Αντιδρούν στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Αντιδρούν στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Αντιδρούν στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, μετά την ανακοίνωση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτριας Βενετσάνας Κυριαζοπούλου κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στα Γιαννιτσά το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, «ως προς την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.»

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η Πρύτανις κ. Κυριαζοπούλου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την εξουσιοδότησε να ανακοινώσει ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και δική του να ανοίξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου για τις Σχολές στο Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη ανακοίνωση για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστημίου Πατρών είχε γίνει κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πάτρα, από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στις 5 Φεβρουαρίου 2018.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας είχε εκφράσει τη διαφωνία της, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση νομικής σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διαφοροποίησε τη θέση του, τονίζονται ότι η ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τους φοιτητές της Νότιας Ελλάδας.

Πηγή: patrastimes.gr