Αρχική Eπικαιρότητα Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ο ένας δείχνει τον άλλον και οι δυο… μέσα

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ο ένας δείχνει τον άλλον και οι δυο… μέσα

ο δρόμο για τη φυλακή πήρε αργά χθες το απόγευμα ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος για περίπου δύο ώρες απολογήθηκε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο κατηγορούμενος ως συναρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ακολούθησε την πορεία ακόμη επτά κατηγορουμένων, που επίσης κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Συνολικά 40 άτομα βρέθηκαν στο γραφείο της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, η πλειοψηφία των οποίων αφέθησαν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

«Είμαι αθώος. Δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες», υπογραμμίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος στην απολογία του «έδειξε» ως υπεύθυνους συνεργάτες του, ανάμεσά τους και τον Τούρκο συριακής καταγωγής, που -όπως είπε- εν αγνοία του προχώρησαν σε ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας, πατέρας πέντε παιδιών, αναφέρει στη δικαστική λειτουργό πως δεν είχε κανένα λόγο να επιχειρήσει τον παράνομο πλουτισμό του, αφού ο κύκλος εργασιών του μόνο για το 2017 ήταν 14,3 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρίζει «μαθητευόμενους μάγους» τους αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται καθώς, όπως λέει, δεν οφείλονται δασμοί και φόροι όταν πρόκειται για εξωκοινοτικές εξαγωγές.

Οπως αναφέρει, «δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία. Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών».

Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι «ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση».

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείει το σενάριο ο Τούρκος συνεργάτης του να είναι εκείνος που προχώρησε σε παράνομες ενέργειες, χρησιμοποιώντας το όνομά του, που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό. «Είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την Αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού» από τον Τούρκο, συριακής καταγωγής, συγκατηγορούμενό του και από την ομάδα του «χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου», αναφέρει.

Στο υπόμνημά του, που αριθμεί 26 σελίδες, ο ενεχυροδανειστής αναφέρεται στην προσωπική και επαγγελματική του πορεία. Οπως εξηγεί, ο ίδιος, έγινε ενεχυροδανειστής ελέω οικονομικής κρίσης, καθώς το 2011 αναγκάστηκε να κλείσει τα εμπορικά καταστήματα που είχε. «Βαθμιαία άρχισα να επεκτείνομαι, ανοίγοντας περισσότερα καταστήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της ατομικής μου επιχείρησης, δηλ. είναι στο όνομά μου και όχι με franchise. Σήμερα διατηρώ 65 τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα συν δύο σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα οποία εργάζονται περίπου 100 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο (εκτίμηση ρολογιών, πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, χρυσού, αργύρου κ.λπ.), καθώς επίσης αυτοτελές χυτήριο με νόμιμη άδεια επί της οδού Στουρνάρη, το οποίο ιδρύθηκε το 2016. Η επιχείρησή μου είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη», καταλήγει.

Την ίδια ποινική μεταχείριση είχε και ο Τούρκος κατηγορούμενος συριακής καταγωγής, ο οποίος επίσης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρασπισή του, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του ενεχυροδανειστή, ανέφερε πως «οι εις βάρος του υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών, είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα». Ο κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και υποστήριξε ότι οι ενέργειές του ήταν αποτέλεσμα εντολών του γνωστού ενεχυροδανειστή. Αλλωστε ο τελευταίος ήταν και ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Ριχάρδος, στο οποίο εκείνος εμφανίζεται ως νόμιμος υπάλληλος.

Επίσης, προφυλακιστέοι κρίθηκαν τόσο η γραμματέας του κεντρικού καταστήματος Ριχάρδος όσο και ο 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να επικοινωνούσε με τους Κινέζους χονδρεμπόρους ρούχων στην Ελλάδα, που βοηθούσαν το κύκλωμα να εισάγει στη χώρα τα χρήματα από την πώληση του χρυσού στην Τουρκία. Αντίθετα, ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αφέθησαν ελεύθεροι αφού απολογήθηκαν, είναι ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΥΠ. Σε δηλώσεις του, ο συνήγορός του, Γιάννης Ψιλογιάννης, υποστήριξε πως «αποδείχτηκε ότι ο εντολέας μου δεν έχει συμμετοχή στη συλλογική δράση».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προηγούμενο άρθροΠάνω από μισό κιλό χασίς ξετρύπωσαν αστυνομικοί σκύλοι στο Άργος
Επόμενο άρθροΜητροπολίτης Ηλείας: “Συζητάμε μόνο για την άγραφη και αναξιοποίητη έκταση κάποιων Μοναστηριών”