Αρχική Ν. Λακωνίας Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) στη Σπάρτη

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) στη Σπάρτη

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σπάρτης και ο Εμπορικός Σύλλογος, αναφορικά με την υποβολή πρότασης ΕΣΠΑ για τη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Σπάρτης», συνολικού προϋπολογισμού 1.814.991,50 ευρώ.

Ειδικότερα, η επιλέξιμη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, που χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης, με στόχο τη δημιουργία ανοικτού εμπορικού κέντρου σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και θα υλοποιηθεί από το Δήμο Σπάρτης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει αρκετό διάστημα νωρίτερα που περιλαμβάνουν τις εγκρίσεις του Διοικητικού και Δημοτικού Συμβουλίου για την υποβολή πρότασης, την αναγκαία τροποποίηση καταστατικού του Εμπορικού Συλλόγου, την εξασφάλιση της συνεργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδιοκτητών καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης, την έγκριση του Μνημονίου συνεργασίας, την εκπόνηση και έγκριση προμελέτης για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, από τον Δήμο Σπάρτης καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής, από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Αμφότεροι οι φορείς θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται εντός αυτής, με έμφαση στη χρήση έξυπνων εφαρμογών (αναβάθμιση οδοφωτισμού, αστικός εξοπλισμός (e-tree, ηλιακά παγκάκια κλπ), συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, βυθιζόμενοι κάδοι, έξυπνες διαβάσεις πεζών, συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών, κλπ).

Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται στη περιοχή παρέμβασης, και την ανάδειξη της δυναμικής της περιοχής σε πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους.

Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Με την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, θα μεταβληθεί μακροχρόνια η συνολική εικόνα της Σπάρτης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα και επισκεψιμότητά της, ενώ οι θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία θα είναι άμεσα ορατές.

Το κυριότερο, όμως, είναι πως τίθενται οι βάσεις για την εγκαθίδρυση κουλτούρας συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του Δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Πηγή: pna.gr

Προηγούμενο άρθροΥπεγράφη η σύμβαση για την εκβάθυνση του λιμανιού στο Ναύπλιο!
Επόμενο άρθροΣε διεθνές συνέδριο παρουσιάστηκαν οι προοπτικές του Λιμένα Κατακόλου