Αρχική Ν. Αχαΐας Aχαΐα: Eμμένει ο ΕΛΓΑ στη μη αποζημίωση ελαιοπαραγωγών για τον δάκο

Aχαΐα: Eμμένει ο ΕΛΓΑ στη μη αποζημίωση ελαιοπαραγωγών για τον δάκο

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του έθεσαν το θέμα των άμεσων μέτρων στήριξης των πληγέντων από το δάκο και το γλοιoσπόριο ελαιοπαραγωγών.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει αποζημίωση για ασθένειες, αλλά μόνο για φυσικές καταστροφές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι ζημιές είναι μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες».

Οι Δήμαρχοι, με κοινή πρωτοβουλία τους, ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να του θέσουν το ζήτημα για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα στήριξης των ελαιοπαραγωγών διεκδικώντας την άμεση αποζημίωσή τους, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζει:

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«(…) Διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία, έχουν συρρικνωθεί – διαλυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση και τον έλεγχο του προγράμματος δακοκτονίας. Και μόνο ότι οι προσλήψεις εποπτών για το πρόγραμμα γίνονται τον Αύγουστο αρκεί για να τεκμηριώσει τα παραπάνω. Επιβεβαιώνεται ότι η Κυβερνητική πολιτική για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής σχεδιάζεται σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αδιαφορώντας για τη διατροφική ποιοτική επάρκεια της χώρας και του λαού της, ενώ δημιουργεί επιπλέον όρους για το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την εξαθλίωση της.(…)».

Πηγή: thebest.gr

Προηγούμενο άρθροΑλ.Πνευματικός για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία : Η πόλη μας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για κάθε ανθρώπινη ψυχή
Επόμενο άρθροΧριστούγεννα στην μαγική πλατεία του Άργους – Κάλεσμα για την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου (Βίντεο)