Αρχική Eπικαιρότητα Βουλή: Ψηφίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα

Βουλή: Ψηφίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα

Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και το κοινωνικό μέρισμα καθώς και η τροπολογία για το Μάτι.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται για πάνω από 5,5 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων και ανέρχεται στο 30% για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ. Προβλέπεται σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 29% σήμερα, σε 25% το 2022.

«Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου θα είναι μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, τόνισε «σήμερα βρίσκεστε μπροστά στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας» εξηγώντας πως θα κληθούν να ψηφίζουν ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

Ο Αλεξης Τσιπρας ανακοίνωσε με παραδείγματα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα αγγίξει το 88% των φορολογουμένων το 2019 και προανήγγειλε μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων το 2020 με βάση το δημοσιονομικό χώρο, επισημαίνοντας ότι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση θα φτάσει στο 50%.

Για το κοινωνικό μέρισμα, ανάφερε ότι η υπουργική απόφαση θα έχει εκδοθεί μέχρι την Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και οι πληρωμές να γίνουν πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση διέλυσε τη μεσαία τάξη, κυνήγησε την επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις έχουν πιάσει πάτο, μισθοί μειώνονται, νέοι αναζητούν ελπίδα στο εξωτερικό, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος και συνεπέστερος μνημονιακός πρωθυπουργός.

Πηγή: ert