Αρχική Ν. Ηλείας Η «Πηνελόπη» σάρωσε και την Ηλεία: Μεγάλες ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες

Η «Πηνελόπη» σάρωσε και την Ηλεία: Μεγάλες ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες

Εφιαλτική νύχτα έζησαν για ακόμα μια φορά μέσα στο 2018 οι κάτοικοι της Ηλείας, αφού οι ισχυρές βροχοπτώσεις των πρώτων πρωινών ωρών χθες έπληξαν σημαντικά το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Οι συνέπειες της δυνατής νεροποντής ήταν καταστροφικές, καθώς υπήρχαν σημαντικές ζημιές τόσο στις περιουσίες πολιτών όσο και σε δημόσια μέρη από τα οποία καθημερινά διέρχονται αρκετοί πολίτες με προορισμό τις εργασίες τους.

Πάθημα που δεν έγινε μάθημα φαίνεται πως ήταν οι καλοκαιρινές καταιγίδες που έπληξαν τις περιοχές της Ηλείας και πλημμύρισαν καλλιέργειες. Αυτή τη φορά αντίπαλος δεν ήταν μόνο το νερό αλλά και ο άνεμος, που με το πέρασμά του κατάφερε να πλήξει σημαντικά περιουσίες αγροτοκτηνοτρόφων που «παλεύουν» καθημερινά να επιβιώσουν και εν τέλει καταστρέφονται οι κόποι τους σε μια στιγμή. Πλέον, η Πολιτεία καλείται να δώσει λύση στα προβλήματα που προκάλεσε η «αγριότητα» του καιρού, κατά την οποία ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

Ανεμοχώρι: Τους πήρε και… τους σήκωσε!

«Θύματα» της έντονης κακοκαιρίας φαίνεται πως ήταν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Ανεμοχωρίου, που αντίκρισαν με το πρώτο φως του ηλίου τις περιουσίες τους να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή. Δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που βρέθηκαν οι περιουσίες τους, περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια την άσχημη νύχτα που έμειναν. Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μπόκολος, έχοντας ζήσει ακόμα μια φορά παρόμοια κατάσταση πριν 10 χρόνια, περιέγραψε με παραστατικό τρόπο τις ζημιές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος. Συγκεκριμένα, από το στάβλο του αποκολλήθηκε κομμάτι που κάλυπτε τους σανούς και από τη ριπή των ανέμων κατευθύνθηκε προς το λυόμενο σπίτι, πέφτοντας πάνω και στο σταθμευμένο όχημά του. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι σανοί που κάλυπτε το εν λόγω σκέπαστρο να βραχούν και να καταστραφούν ολοσχερώς, ενώ άξιες αναφοράς είναι και οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται τα πρόβατα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος απώλειας των νεογέννητων. Τέλος, πραγματοποίησε κάλεσμα στην πολιτεία προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές και να αποζημιώσει τους δικαιούχους.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αζαμόπουλος περιέγραψε με παραστατικό τρόπο τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε φτάνοντας στο γαλάρι, όπου τα πάντα ήταν διαλυμένα ή πλακωμένα. Τέλος, η κ. Κωνσταντίνα Λυμπεροπούλου εστίασε περισσότερο στις ζημιές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που είναι τεράστιες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και για το 2014 που υπήρχε ξανά ανάλογο περιστατικό.

Αλποχώρι: Από θαύμα δε θρήνησαν κανένα!

Λίγο πιο περίπλοκη φαίνεται πως είναι η κατάσταση όσον αφορά τις ζημιές που υπέστη η Τοπική Κοινότητα Αλποχώρι. Έχοντας να υπερηφανεύονται ένα πραγματικό στολίδι που έχουν για γήπεδο, οι κάτοικοι της κοινότητας αντίκρισαν το πρωί κάτι αναπάντεχο και σοκαριστικό. Μεγάλο μέρος του φράχτη κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να κλείσει η μια εκ των δύο κατευθύνσεων του κεντρικού δρόμου του χωριού. Η κινητοποίηση από το δήμο ήταν άμεση, στέλνοντας μηχάνημα για καθαρισμό καθώς και αρμόδιους για να εξετάσουν την κατάσταση της μάντρας και τους τρόμους ανακατασκευής της με όσο το δυνατόν καλύτερες υποδομές προκειμένου να αντέξει μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλποχωρίου Χρήστος Κατσίγιαννης υποστήριξε πως η εν λόγω μάντρα αντιμετώπιζε ένα μικρό πρόβλημα και με τη νεροποντή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα την πτώση της. Επιπλέον, εστίασε στη γρήγορη ανταπόκριση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που είδαν το μέγεθος της καταστροφής και αναμένεται να βγάλουν μελέτη ανακατασκευής ολόκληρης της μάντρας για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Τέλος, ανακουφισμένος δήλωσε για τη μη ύπαρξη θυμάτων ή τραυματισμών, αφού πρόκειται για δρόμο τεράστιας κίνησης καθημερινά.

Για το πλήγμα που δέχθηκε η περιοχή και η ίδια του η ομάδα με την απώλεια του γηπέδου της, μίλησε αποκλειστικά στην εφημ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Αετού Αλποχωρίου Γιώργος Σπυρόπουλος που τόνισε πως η καταστροφή είναι τεράστια και ευθύνες έχει ο δήμος και η αμέλεια που έχει επιδείξει. Πλέον, το γήπεδο αναμένεται να κριθεί ακατάλληλο και η τοπική ομάδα να μείνει «άστεγη» για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να επισκευαστεί η μάντρα. Επιπλέον, πραγματοποίησε έκκληση σε δημοτική αρχή και Περιφέρεια για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε και ως «ευτύχημα» τη μη πτώση της κατά τη διάρκεια του αγώνα της τοπικής ομάδας την Κυριακή.

Για ακόμα μία φορά οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι άφησαν πίσω τους ζημιές σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Ήλιδας.

Ειδικότερα, σε πολλά σημεία τα φερτά υλικά δημιούργησαν πρόβλημα σε βασικές υποδομές, όπως δρόμοι που κόπηκαν στα δύο, αγροτική οδοποιία που παρουσίασε σημαντικές φθορές με αποτέλεσμα να είναι μη προσβάσιμη, και γεφύρια που σκεπάστηκαν από το νερό.

Συγκεκριμένα, ζημιές προκλήθηκαν και καταγράφηκαν από κλιμάκιο τςη Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ήλιδας στις Τοπικές Κοινότητες: Δουνέικα, Γεράκι, Περιστέρι, Κρυονέρι, Δαφνιώτισσα, Κεραμιδιά, Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Βελανίδι και σε άλλα σημεία όπου οι φθορές ήταν μικρότερης κλίμακας.

Πηγή: patrisnews.com