Αρχική Eπικαιρότητα Απάτη με οικόπεδα-«μαϊμού» – Πώς εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες

Απάτη με οικόπεδα-«μαϊμού» – Πώς εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες

Τα τελευταία 33 χρόνια απασχολεί τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα, ενώ κάποτε στην Κέρκυρα εμφανιζόταν ως… ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτή τη φορά ήταν ο συντονιστής και ο εντολέας σε δύο υποομάδες απατεώνων, που είχαν εξαπατήσει 9 τουλάχιστον πολίτες παίρνοντας ως προκαταβολές 208.000 ευρώ, επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο σε άλλους 11 με προσδοκώμενο όφελος περίπου 6.000.000 ευρώ, πρόλαβε να διακινήσει πλαστές επιταγές ύψους 400.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν εξαπατηθεί ακόμη 10 πολίτες που έδωσαν προκαταβολές για την αγορά ακινήτων.

Στο κύκλωμα των απατεώνων εμπλέκονται 9 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 6, ανάμεσά τους μία μεσίτρια. Οι δράστες εξαπατούσαν τα θύματα δείχνοντας πλαστά πληρεξούσια, τίτλους ιδιοκτησίας, σφραγίδες, δελτία ταυτότητας και εικονικά τιμολόγια.

Διάλογοι
Οι διάλογοι που καταγράφηκαν ανάμεσα στον «αρχηγό» και υποψήφια θύματα, μετά την άρση τηλεφωνικού απορρήτου που ζήτησαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, είναι χαρακτηριστικοί.

Μεσάζοντας θυμάτων: Σας έπαιρνα και χθες κύριε…… να ρωτήσω κάτι επειδή οι άνθρωποι που σας είχα πει για το οικόπεδο του Καβουρίου είναι εδώ και μου ζητάνε επίμονα τα χαρτιά υπάρχει περίπτωση να τα δώσετε ή τι να τους πω;
Αρχηγός: Οχι, όχι δεν δίνω χαρτιά. Για να δώσουμε χαρτιά, να δώσω τοπογραφικό πρέπει να θεωρηθεί μια τυπική προκαταβολή, τυπική.
Μεσάζοντας θυμάτων: Πώς θα ξέρουν ότι ο συντελεστής είναι 06 κύριε…. ;
Αρχηγός: Να πάνε να το κοιτάξουν.
Μεσάζοντας θυμάτων: Ωραία, αν χρειαστώ κάτι στοιχεία να πάνε να το κοιτάξουνε και τότε προχωράμε σε αυτό που θέλετε, εντάξει;
Αρχηγός: Αμα δεν έχουν τοπογραφικό πώς θα το κοιτάξουν;
Μεσάζοντας θυμάτων: Ε, αυτό λέω και εγώ τότε.
Αρχηγός: Λοιπόν τοπογραφικό, ένα κλείσιμο τυπικό, τυπικό, όταν λέω τυπικό ότι θα ξέρω ότι αυτοί θα κάνουν τη δουλειά. Δεν δίνω χαρτιά, εγώ θα τα δώσω όλα την ώρα που πρέπει, θα πάρετε και εσείς τα λεφτά σας.
Μεσάζοντας θυμάτων: Να μιλήσουν με το δικηγόρο σας τουλάχιστον να βρούνε μια λύση; Εχουν προχωρήσει σε αγορά, είναι κρίμα να χάσετε τέτοια ευκαιρία.
Αρχηγός: Κοιτάξτε να δείτε, είμαι ο δικηγόρος, αυτή τη στιγμή, εγώ μιλάω.

Και… θύμα
Ο 65χρονος αρχι-απατεώνας σε όλες τις συνομιλίες δείχνει σκληρός, ενώ για να πείσει τα θύματα να δώσουν προκαταβολές παρουσίαζε και τον εαυτό του «θύμα» πελατών, οι οποίοι δεν του έδωσαν το… τίμημα αγοράς του ακινήτου που είχαν συμφωνήσει.

Αρχηγός: Είχα δώσει τοπογραφικό σε δύο ανθρώπους από τη Γλυφάδα.
Άγνωστος: Μμ…
Αρχηγός: Εκανα το λάθος και το έδωσα.
Αγνωστος: Ναι.
Αρχηγός: Ε, από τα τρία, μου το έφθασαν στα δυόμισι και μετά μου είπαν ένα εξακόσια και το παίρνουμε.
Αγνωστος: Ε, καλά, ένα εξακόσια, αυτοί ξέφυγαν τελείως, τι ένα εξακόσια…
Αρχηγός: Και λέω…
Αγνωστος: Αυτό είναι πενήντα τοις εκατό…
Αρχηγός: Να το κλείσουν με απόδειξη. Αν το θέλετε το κάνουμε. Ειδοποιώ τον κύριο Κ……… στο γραφείο του, περνάει από κει, παίρνει κάτι, σας το δίνει όλο το πρωτότυπο και (ακατάλυπτο), διαφορετικά δεν, σας είπα, δεν είναι το θέμα των χρημάτων, ούτε θα γράψω απόδειξη, ξέρεις, άμα δεν είναι καλό γυρίζει πίσω. Και αυτό το κάνω, δεν είναι σημασία αυτό. Δεν πάσχω, δόξα τω Θεώ, για πεντακόσια ευρώ ή χίλια, τίποτα άλλο, αυτό…
Αγνωστος: Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά, αλλά κοιτάξτε επειδή μιλήσατε και με το δικηγόρο…
Αρχηγός: Ναι.
Αγνωστος: Εγώ το έκανα για να δείτε πόσο σοβαροί είναι οι αγοραστές, μου είπε ότι μιλήσατε και να περάσω να το πάρω.
Αρχηγός: Λοιπόν…
Αγνωστος: Δεν θα…
Αρχηγός: Θα ειδοποιήσω εγώ και θα σας πάρω τηλέφωνο πάλι.

Οι απατεώνες κατόρθωναν να παίρνουν προκαταβολές δείχνοντας μόνο… φωτογραφίες του ακινήτου, χωρίς καν να το δείχνει. Ενα μέλος της οργάνωσης είχε πρόσβαση σε δύο σπίτια ιδιοκτητών, τα οποία δειγμάτιζε στα υποψήφια θύματα με αποτέλεσμα εικονικά να τα έχουν πουλήσει δεκάδες φορές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου