Αρχική Eπικαιρότητα Eρχεται η «Πηνελόπη»: Έντονη κακοκαιρία έως και την Πέμπτη – Χάρτες

Eρχεται η «Πηνελόπη»: Έντονη κακοκαιρία έως και την Πέμπτη – Χάρτες

Ο καιρός πλέον δεν αστειεύεται αφού ήδη η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν πέσει και τα πρώτα χιόνια. Ωστόσο, από την Κυριακή τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό η «Πηνελόπη», όπως την «βάφτισαν» οι μετεωρολόγοι φέρνει μαζί του ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Έτσι, ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει σταδιακά από την Κυριακή (24/11) και από τα δυτικά. Κύρια χαρακτηριστικό της αλλαγής όπως προαναφέρθηκε, οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr η «Πηνελόπη», το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας, με τα έως τώρα δεδομένα, θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι πότε θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα λοιπόν με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει έως και την Πέμπτη 29/11/2018. Βροχές θα πλήξουν αρκετές περιοχές της χώρας ενώ θα χιονίσει και παροδικά στα ορεινά (φαινόμενα που είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα).

Στα μέσα της εβδομάδας μάλιστα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν και περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το meteo η Πηνελόπη θα χτυπήσει ως εξής:

Την Κυριακή 25/11/2018 θα επηρεάσει από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.Τα έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τις περισσότερες της χώρας, καθώς και το νομό Αττικής.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού αργά το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλώνονται.

Τη Δευτέρα 26/11/2018 η «Πηνελόπη» θα επηρεάσει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα κεντρικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.

Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα επίπεδα της Κυριακής, ενώ στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη 27/11/2018 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, την Τετάρτη 28/11/2018 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και την Πέμπτη 29/11/2018 κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν την Τετάρτη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης σταδιακά θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, με σημαντική ενίσχυση την Πέμπτη στο Αιγαίο, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σημειώνεται, ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που βαθμιαία το βράδυ της Κυριακής (25/11) θα επηρεάσουν τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Για το χρονικό διάστημα που θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα, η ΕΜΥ παραθέτει τον χάρτη επιφανείας με τα προβλεπόμενα ύψη υετού, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όπου ουσιαστικά μπορούμε να διακρίνουμε ότι θα επηρεαστούν κυρίως τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.

Τη Δευτέρα (26/11) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στη Δυτική Ελλάδα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ παράλληλα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και τη Δυτική Κρήτη.
Από το απόγευμα της Δευτέρας προβλέπεται ύφεση των φαινομένων.