Αρχική Ν. Μεσσηνίας Καλαμάτα: Μάθημα ζωής από παραπληγικούς πιλότους

Καλαμάτα: Μάθημα ζωής από παραπληγικούς πιλότους

Ο Γάλλος Guillaume Feral και ο Νοτιοαφρικανός Mike Lomberg είναι δύο παραπληγικοί πιλότοι οι οποίοι με δύο ειδικά τροποποιημένα μονοκινητήρια αεροπλάνα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή για το γύρο του κόσμου.

Οι δύο πιλότοι, σε αυτή τη μοναδική στα χρονικά προσπάθεια, θα διανύσουν σε διάστημα περίπου 10 μηνών μια απόσταση 80.000 χιλιομέτρων. Θα περάσουν από 6 διαφορετικές ηΗπείρους και θα φιλοξενηθούν σε 40 χώρες, κάνοντας συνολικά 150 στάσεις. Χθες, μια από τις στάσεις τους ήταν στην πόλη της Καλαμάτας, όπου φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης “Διάπλαση”.

Οι δύο παραπληγικοί πιλότοι μαζί με το συνοδό τους στο σκέλος του ταξιδιού τους στην Ελλάδα, τον Ελληνα πιλότο Αποστόλη Μαυροθαλασσίτη, μίλησαν χθες για το project “Handiflight Around the World” από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης.

ΤΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στην Καλαμάτα και στη “Διάπλαση” τους καλωσόρισαν ο διευθυντής του Κέντρου Νεκτάριος Γιαννόπουλος και η επιστημονική διευθύντρια Αλεξάνδρα Καραβασίλη. Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, η οποία ευχαρίστησε τους δύο πιλότους που επέλεξαν μία από τις στάσεις τους να είναι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα, και τους μετέφερε το θαυμασμό όλων για αυτή την πρωτοβουλία τους.

Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για την προσπάθειά τους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το κουράγιο και η δύναμή σας θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα για όλους μας”. Ευλογία χαρακτήρισε την παρουσία τους στο Κέντρο η κ. Καραβασίλη, λέγοντας ότι δίνουν ένα “ηχηρό μήνυμα συμμετοχής, ευαισθητοποίησης, λειτουργικότητας και επανένταξης για τα άτομα με αναπηρία”.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Οι ίδιοι είπαν ότι τους αρέσει πολύ να πετάνε και μέσα από αυτό το ταξίδι θέλουν να δείξουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν, με μερικές μετατροπές και κατάλληλες διαμορφώσεις αντικειμένων και χώρων, να καταφέρουν πράγματα που φαίνονται δύσκολα. Το project “Handiflight Around the World” έχει άλλωστε ως όραμα να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε όλοι απέναντι στην αναπηρία, αλλά και να εμπνεύσει τα άτομα με αναπηρία να ακολουθήσουν νέα μονοπάτια ξεπερνώντας τα όρια τους.

400 ΩΡΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που επισκέπτονται ο Γκιγιόμ και ο Μάικ μετά την αναχώρησή τους από την Ελβετία την περασμένη Κυριακή, 18 του μήνα. Περιγράφοντας το ταξίδι τους, είπαν ότι πριν ήταν στην Ιταλία και θα επισκεφτούν άλλες 38 χώρες, με την επόμενη χώρα να είναι η Αίγυπτος. Συνεχίζοντας το ταξίδι τους μετά την Καλαμάτα αναχώρησαν για το Ηράκλειο, τον τελευταίο σταθμό τους στην Ελλάδα. Περιγράφοντας τον σκοπό του ταξιδιού τους είπαν ότι επιθυμούν να επισκεφτούν όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορούν με τα ίδια προβλήματα – ενώ έχουν διαμορφώσει έτσι το ταξίδι ώστε να επισκεφτούν όσο περισσότερες χώρες μπορούν, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστούν 400 ώρες πτήσεις για να το ολοκληρώσουν.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ

Η φορά τους θα είναι ανατολική και, μετά την Κρήτη και την Αίγυπτο, θα επισκεφτούν τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι η διάσχιση του Ειρηνικού Ωκεανού. Εχουν υπολογίσει ότι θα χρειαστεί να πετάνε 18 ώρες συνεχόμενα, μέχρι να φτάσουν στο Μεξικό, και μετά μέσω της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, στον Καναδά. Επειτα επιστρέφουν στην Ευρώπη όπου θα επισκεφτούν αρκετές άλλες χώρες πριν γυρίσουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, την Ελβετία. Οι ίδιοι ευχαρίστησαν για τη συμπαράσταση σε όλο αυτό το εγχείρημα τους Lions, που είναι o χορηγός αυτού του πρότζεκτ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ


Η πρωτοβουλία «Handflight around the world» υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Handflight» που ιδρύθηκε το 2007 στην Ελβετία και έχει τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών με πιλότους με ειδικές ανάγκες. Η οργάνωση αυτή ευελπιστεί να προσφέρει όραμα και νέες συγκινήσεις σε άτομα με αναπηρία, να αλλάξει την οπτική της κοινωνίας απέναντι στα άτομα αυτά και να βοηθήσει στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Πηγή: eleftheriaonline.gr