Αρχική Eπικαιρότητα Επιστολή αδερφού Ζακ Κωστόπουλου: Δικαιοσύνη για κάθε Λουκμαν, Φύσσα και Ζαχαρία

Επιστολή αδερφού Ζακ Κωστόπουλου: Δικαιοσύνη για κάθε Λουκμαν, Φύσσα και Ζαχαρία

Με επιστολή του ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος λέει ότι ο αδερφός του δολοφονήθηκε σαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα και ζητά δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η επιστολή του Νίκου Κωστόπουλου:

«Πριν από δύο μήνες ο αδερφός μου δολοφονήθηκε άγρια στο κέντρο της Αθήνας. Πριν από μερικά χρόνια δύο νέοι άνθρωποι, ο Σαχζάτ Λουκμάν και ο Παύλος Φύσσας, επίσης, δολοφονήθηκαν με φασιστικό τρόπο. Αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα ισχυρίζονται ότι είναι απειλή οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι αλλόθρησκοι, οι διαφορετικοί. Στην πραγματικότητα δεν είναι οι ίδιοι «κανονικοί» άνθρωποι.

Είναι αποτρόπαιοι και αδίστακτοι, όπως οι πράξεις τους. Έχουν το θράσος να καταστρέφουν τις ζωές ανθρώπων και των οικογενειών τους. Καθένας από αυτούς τους τρεις είχε όνειρα, διαφορετικά, μα ανθρώπινα και γενναία. Ο Λουκμαν όνειρα για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας, ο Φύσσας όνειρα για μια ζωή χωρίς φασισμό μα μονάχα σεβασμό για όλους, ο Ζαχαριάς όνειρα για μια ζωή που να χωράει όλους τους ανθρώπους με ποικιλία και ελευθερία. Είμαστε όμως εδώ, δίπλα στις οικογένειες που πενθούν και αγωνίζονται για μια κοινωνία που θα χωράει τους πάντες. Γιατί δεν θέλουμε αλλά θύματα και απαιτούμε δικαιοσύνη. Για κάθε Λουκμαν, για κάθε Φύσσα, για κάθε Ζαχαρία».

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προαναγγέλλει μηνύσεις κατά της Αστυνομίας. Η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για να διερευνήσει τις ενέργειες των 9 αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στην ακινητοποίηση και δέσμευση του 33χρονου μετατράπηκε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Η δικηγόρος της οικογένειας κάνει λόγο για… 23 χτυπήματα που έχουν αιτιώδη συνάφεια με το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη αμφισβητεί το συμπέρασμα του ιατροδικαστικού πορίσματος.

Το μαρτύριο του Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το θάνατό του, και κυρίως στις δικαστικές αίθουσες όπου θα πρέπει να κριθούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να αποδοθεί το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στον καθένα ξεχωριστά.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, συνεπεία των πολλαπλών τραυμάτων του, η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών μετατράπηκε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Στο μεταξύ, οι εννέα αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποσπάστηκαν στο επιτελείο της ΓΑΔΑ όσο θα είναι σε εξέλιξη η Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Επίσης, έχει ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσής της, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο στάδιο της έρευνας είχε περάσει από… τρία διαφορετικά χέρια. Αρχικά, η έρευνα είχε ανατεθεί σε αστυνομικό διευθυντή, ωστόσο στη συνέχεια αυτή δόθηκε σε ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, με τεράστια εμπειρία. Ομως και ο τελευταίος αποστρατεύτηκε στο πλαίσιο των τελευταίων έκτακτων κρίσεων, με την έρευνα πλέον να δίδεται σε άλλον ταξίαρχο, που προήχθη.