Αρχική Eπικαιρότητα Στους δρόμους της Αθήνας οι συνταξιούχοι ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου

Στους δρόμους της Αθήνας οι συνταξιούχοι ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις από όλη τη χώρα νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης.

Ανάμεσα στα αιτήματα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ και ΤΕΕ είναι η επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη στις 12.30 μ. στο Σύνταγμα αλλά και στην απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Το πλαίσιο αιτημάτων των συνταξιούχων:

– Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της μείωσης με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

– Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.

– Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.

– Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.

– Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.

– Ό,τι τους έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

– Άμεση απόδοση των δώρων.

– Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα ό,τι ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοσθούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας ήταν πάνω από 4.000. Σημειώνεται ότι ήταν κλειστοί όλοι οι δρόμοι πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των συνταξιουχικών οργανώσεων παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα τους στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για το μεγάλο συνταξιουχικό συλλαλητήριο της 15ης Δεκεμβρίου.