Αρχική Ν. Μεσσηνίας Επιχείρηση ανέλκυσης του βυθισμένου ιστιοφόρου από το λιμάνι της Καλαμάτας (Βίντεο)

Επιχείρηση ανέλκυσης του βυθισμένου ιστιοφόρου από το λιμάνι της Καλαμάτας (Βίντεο)

Επιχείρηση ανέλκυσης του κατασχεμένου ιστιοφόρου σκάφους που βυθίστηκε στο λιμάνι Καλαμάτας την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε χθες με τη βοήθεια ειδικού γερανού.

Το σκάφος ανυψώθηκε, παρέμεινε στη θάλασσα υπό παρακολούθηση και σήμερα θα ολοκληρωθεί η ανέλκυσή του με την εναπόθεσή του στη στεριά, στη δυτική πλευρά του λιμανιού, νότια των μύλων.

Η βύθιση του σκάφους “Μr Musti” επιβεβαιώνει το σοβαρό πρόβλημα με τα κατασχεμένα στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της βύθισης και της ρύπανσης του λιμανιού.

Aπό την Κυριακή που το ιστιοφόρο (μισο)βυθίστηκε ήταν υπεράνθρωπες οι προσπάθειες του Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, με τη βοήθεια δύτη, για να αποτραπεί η ρύπανση του λιμανιού.

Χθες το πρωί γύρω από το σκάφος τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, ενώ ο δύτης έκλεισε με επιθέματα το ρήγμα που υπήρχε στα ύφαλα του σκάφους.

Γύρω στις 11 ξεκίνησε η προσπάθεια ανέλκυσης με ειδικό γερανό από την Τρίπολη. Χρειάστηκε να τοποθετηθούν αντίβαρα 80 τόνων, για να μην προκληθεί κανένα απρόοπτο κατά τη διαδικασία ανύψωσης. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, το σκάφος με προσεκτικές κινήσεις ανυψώθηκε και ανασύρθηκε. Με τη βοήθεια αντλιών από την Πυροσβεστική αντλήθηκαν νερά από το εσωτερικό του σκάφους, ενώ το προσωπικό του Λιμεναρχείου έριξε στη θάλασσα ειδικές πετσέτες, για να απορροφήσουν τυχόν λάδια από το ιστιοφόρο. Το σκάφος παρέμεινε στη θάλασσα, έχοντας δίπλα σε εφεδρεία τον γερανό και αντλίες και θα ανελκυστεί σήμερα, προκειμένου να εναποτεθεί στο χερσαίο χώρο της δυτικής πλευράς του λιμανιού, όπου έχει εναποτεθεί μία ακόμα ξύλινη κατασχεμένη βάρκα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης εξέφρασε την αγωνία και την ανησυχία του για το σοβαρό πρόβλημα στο λιμάνι με τα κατασχεμένα. Αφού αναφέρθηκε στην προεργασία που έγινε για να αποτραπεί κάθε περίπτωση ρύπανσης, παρατήρησε πως “έχουμε άλλα 3 πλοιάρια που καταλαμβάνουν χώρο στο λιμάνι και τα οποία κινδυνεύουν να βυθιστούν και να προκαλέσουν ρύπανση”.

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως “καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες πλειστηριασμού των σκαφών αυτών, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, του υπουργείου Οικονομικών. Είναι τεράστια η γραφειοκρατία και χρονοβόρες οι διαδικασίες για την εκποίησή τους”.

Υπενθύμισε την αλληλογραφία που έχει το Λιμεναρχείο με τα αρμόδια υπουργεία, για να εκποιούνται αυτά τα πλοιάρια το ταχύτερο δυνατό. Εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκειά του γιατί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο επιβαρύνεται οικονομικά κάθε φορά με τα έξοδα της ανέλκυσης που δεν είναι και λίγα, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο ο χερσαίος χώρος στη δυτική πλευρά του λιμανιού να μετατραπεί σε νεκροταφείο σκαφών.

Πηγή: eleftheriaonline.gr