Αρχική Eπικαιρότητα «Δραστικά» μέτρα από την Παπακώστα: Προτείνει να γίνει το Πολυτεχνείο… Πάρκο Πολιτισμού...

«Δραστικά» μέτρα από την Παπακώστα: Προτείνει να γίνει το Πολυτεχνείο… Πάρκο Πολιτισμού για να προστατευτεί

ϱ깬ﳟᠴ粠흡򠪵❱�粠󴯠б磻񩪼 ̝㡱筠ԥ�砲9 u㯽󴯵 2018. (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Η Κατερίνα Παπακώστα προτείνει τη δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού για τη διαφύλαξη του ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων με σκοπό να προστατευτεί από «την καταστρεπτική μανία των αντιεξουσιαστών».

Η πρόταση, που απευθύνεται στα υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, προβλέπει τη δημιουργία πάρκου μέσω της ενοποίησης του χώρου του αρχαιολογικού μουσείου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η κατάθεση της πρότασης αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοικούσαν επιτροπής του ΝΕΟ, στην οποία συζητήθηκε «η σπουδαιότητα του κτηριακού συγκροτήματος Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρος ιστορικής μνήμης και η ανάγκη διαφύλαξής του από την καταστρεπτική μανία αντιεξουσιαστών που επιχειρούν κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες να αμαυρώσουν τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για τα δημοκρατικά ιδεώδη».

Το ΝΕΟ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η πρόταση για το Πάρκο Πολιτισμού προέκυψε με «δεδομένο ότι η ακαδημαϊκή δραστηριότητα του Ε.Μ.Π. έχει στην πλειονότητά της μεταφερθεί στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου» και πως ήταν ομόφωνη.

«Σήμερα ως Ν.Ε.Ο. αποφασίσαμε, στο πλαίσιο της ανάδειξης χώρων που αποτελούν σύμβολα της Αθήνας, τα οποία στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελούν και δωρεά εθνικών ευεργετών, καθώς και άλλα αντίστοιχα κτήρια υψηλού ιστορικού συμβολισμού, όπως το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, να προτείνουμε στα αρμόδια υπουργεία και στον Δήμο Αθηναίων, την ενοποίηση των χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία ενός Πάρκου Πολιτισμού» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η κ. Παπακώστα, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «μία πρόταση που ως βουλευτής Β΄ Αθηνών είχα εισηγηθεί με ερώτησή μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήδη από τον Δεκέμβριο 2015. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι δεν διαφυλάσσεται μόνον η ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου, αλλά αναδεικνύεται και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτηρίου – από τα πρώτα που κόσμησαν την πρωτεύουσα τον 19ο αιώνα – που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει την καταστροφική μανία αντιεξουσιαστών, οι οποίοι επιχειρούν κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση να πλήξουν την ιστορική του σπουδαιότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κοσμητεία Πολυτεχνικής Σχολής: Έγιναν και κλοπές

Κλοπές σε τεχνολογικό εξοπλισμό κατέγραψε, εκτός από τις ζημίες στις κτιριακές υποδομές, η κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπολογίζοντας το κόστος αντικατάστασής του και αποκατάστασής τους στο συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ.

«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς – και από τα συνεργεία καθαριότητας και από συναδέλφους, γιατί συνηθίζουμε να υποτιμάμε τη συνεισφορά αυτών των ανθρώπων που δουλεύουν στο πρώτο επίπεδο – για να λειτουργήσει η σχολή από την Δευτέρα εκτός από κάποιες αίθουσες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, εκτιμώντας ότι «δεν θα ξεφύγουμε από το ποσό των 20.000 ευρώ, το οποίο, όμως, θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος»

Όπως διευκρίνησε, από τις αίθουσες εκλάπησαν ένα σύστημα wi-fi, αξίας 300 ευρώ, δύο προβολείς, οι οποίοι ήταν καινούριοι και κάποια εξαρτήματα υπολογιστών.
Ο κοσμήτορας χαρακτήρισε ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός την καταστροφή υποδομών για ΑΜΕΑ και κάποιων πάγκων για τους φοιτητές στους διαδρόμους.

«Σαν κάποιος να μισεί τον φοιτητή που ζει μέσα στο πανεπιστήμιο», παρατήρησε, σημειώνοντας, πως θα ζητηθεί μέσω της διοίκησης του Πανεπιστημίου από το υπουργείο Παιδείας οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών.