Αρχική Ν. Κορινθίας Κόρινθος: Δόθηκε η πρώτη άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Κόρινθος: Δόθηκε η πρώτη άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

-Επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλες 12 εταιρείες -Θα δημιουργηθεί μητρώο ασθενών που θα την χρησιμοποιεί -Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο

Την έναρξη παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες σχετικές άδειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι πρώτες εταιρείες που έλαβαν άδεια είναι:

-Η Biomecann με την επένδυσή της να ανέρχεται στα 9,5 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση 11 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας και προβλέπει τη δημιουργία 51 θέσεων απασχόλησης.

-Η Bioprocann με το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση 46 στρεμμάτων βρίσκεται στην Κόρινθο και το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη δημιουργία 66 θέσεων εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας (φωτο) υπάρχουν άλλοι 12 επενδυτικοί φάκελοι οι οποίοι θα έχουν αδειοδοτηθεί έως το τέλος του τέλους. Συνολικά, ανέφερε, ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επενδυτική δραστηριότητα 185 εκατ. ευρώ με 770 θέσεις εργασίας. Η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή σε 1,5 έτος από σήμερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες άδειες, αφορούν μόνο το σκέλος της εγκατάστασης, καθώς θα ακολουθήσει και η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με τη δημιουργία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης θα δοθεί το δικαίωμα στους ασθενείς να έχουν ευχερή πρόσβαση και σε προσιτή τιμή σε φάρμακα που έχουν ανάγκη, ενώ προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί μητρώο ασθενών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κάποιες κριτικές περί ενός ανελαστικού πλαισίου δεν επιβεβαιώθηκαν Υπάρχουν έμπρακτες προθέσεις επενδυτών και η πολιτεία ελέγχει και δίνει τις άδειες» και συνέχισε ότι στον Ε.Ο.Φ υπάρχει επιτροπή με εμπειρία στο θέμα η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο κλινικό κομμάτι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε ότι η ανακοίνωση των πρώτων αδειών, αποδεικνύει ότι η χώρα είναι φιλική σε επενδύσεις, ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη ώστε τα συγκεκριμένα προϊόντα να αποκτήσουν υψηλότερη προτιθέμενη αξία.

Σταμάτης Ζησίμου

Πηγή: euro2day.gr