Αρχική Ν. Κορινθίας Κιάτο Συγκινητική Βράβευση Ελλήνων Ηρώων στο Κρυονέρι για την Διάσωση Εβραίων στο...

Κιάτο Συγκινητική Βράβευση Ελλήνων Ηρώων στο Κρυονέρι για την Διάσωση Εβραίων στο Ολοκαύτωμα (Εικόνες)

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη (14-11) στην Κοινότητα Κρoυνερίου Κορινθίας στην τελετή βράβευσης των αείμνηστων Ελλήνων Πατέρα Νικόλαου Αθανασούλη και Αθανάσιο Δημόπουλο με τον τίτλο του “Δικαίου των Εθνών” για την διάσωση της Ελληνο-Εβραίας Ρίβκα Καμχή και της οικογένειάς της από την Ναζιστική θηριωδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Η τιμητική διάκριση του «Δικαίου των Εθνών» απονέμεται σε μη Εβραίους ανά τον Κόσμο που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν με παρεμβάσεις των οικογενειών και των επισήμων, η διασωθείσα κυρία Ρίκβα Καχμή μαζί με δεκάδες μέλη της οικογένειας της που ταξίδεψαν από το Ισραήλ ειδικά για την τελετή, πολλά μέλη των οικογενειών Αθανασούλη και Δημόπουλου, ο Περιφερειάρχης Πελοππονήσου, κ. Πέτρος Τατούλης και
ο Αντιπεριφεριάρχης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορινθίας, κ. Διονυσίου, η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπέν –Άμπα μαζί με αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, ο Επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας, κ. Μάρκ Μπογκντάν, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σπύρος Σταματόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, κ. Κώστας Ραυτόπουλος.
Επίσης και πολλοί πολίτες του χωριού, μικροί και μεγάλοι, που αγκάλιασαν τους επισκέπτες από το Ισραήλ
και την αντιπροσωπεία της Ισραηλινής Πρεσβείας, επιδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την ζεστή φιλοξενία του τόπου τους.

Τα βραβείο εκ μέρους της οικογένειας του Πατέρα Αθανασούλη παρέλαβαν οι εγγονές του Μαγδαληνή και Ρενατίνα Αθανασούλη, ενώ το βραβείο του Νικόλαου Δημόπουλου παρέλαβαν οι γιοί του, Γιώργος και Δημήτρης.

Στην κεντρική πλατεία του Κρυονερίου κυμάτιζαν οι Ελληνικές και Ισραηλινές σημαίες συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Πριν την τελετή, αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε τιμητική πτήση πάνω από το χωριό.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου οι αείμνηστοι Πατέρας Αθανασούλης και ο Νικόλαος Δημόπουλος προσεφέραν στέγη και προστασία στην οικογένεια Καμχή και συγκεκριμένα στην Ρίβκα, τον πατέρα και την μητέρα της, Αβραάμ και Σουλαμίτ, τον αδερφό της, Γεχιέλ, τον θείο της, Ραφαήλ και την γιαγιά και τον παππού της, Ρίβκα και Γεχιέλ, όταν τα μέλη της οικογένειας διέφυγαν στο χωριό από την Αθήνα για να αποφύγουν τις διώξεις των Ναζί. Η οικογένεια διασώθηκε παρά τις επανειλλημένες επιδρομές των Γερμανών στην περιοχή χάρις στις ενέργειες των σωτήρων αλλά και όλων των κατοίκων του Κρυονερίου, οι οποίοι επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγύη προς την οικογένεια των Ελλήνων Εβραίων.

Απευθυνόμενοι στους κατοίκους του χωριού, η Ρίβκα Καμχή δήλωσε ότι η ίδια, τα δέκα παιδιά της και τα σαράντα εγγόνια της δεν θα υπήρχαν σήμερα εάν δεν είχαν ενεργήσει να προστατεύσουν την οικογένειά της
ο Πατέρας Αθανασούλης και ο Νικόλαος Δημόπουλος, μαζί με όλους του κατοίκους της κοινότητας.
Ως εκ τούτου, είπε ότι στην ουσία όλοι οι κάτοικοι του Κρυονερίου βραβεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 23.000 άνθρωποι έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και 353 Έλληνες.

Ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος ανεβαίνοντας στο βήμα και παίρνοντας τον λόγο είπε:

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το τόπο μας, και τους φιλόξενους κατοίκους του Κρυονερίου, η επίσκεψη Ισραηλινής Αντιπροσωπείας με επικεφαλής την Πρέσβειρα κα Irit Ben Aba για να αποτίσουν φόρο τιμής σ όλους τους Ματσανιωτες, που πολέμησαν με γενναιοδωρία ενάντια στο φασισμό.

Στη σημερινή εκδήλωση, τιμάται η μνήμη όλων των ΗΡΩΩΝ του χωριού που αγωνίστηκαν για την ΕΙΡΗΝΗ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ όλων.

Τιμάτε η μνήμη του ΠΑΤΕΡΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ που τέθηκε επικεφαλής κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής 1943-1944, αψηφώντας το θάνατο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη του ίδιου του χωριού, για να σωθεί η οικογένεια ΚΑΜΧΗ από τη Γερμανική Θηριωδία.

Ως ένδειξη βαθιάς ευγνωμοσύνης απονέμεται από την Ισραηλινή Αντιπροσωπεία στους απογόνους ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ και στον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ ο τίτλος του ΔΙΚΑΙΟΥ των ΕΘΝΩΝ.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ.

Η παρουσία της ίδιας της Πρέσβειρας επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτή η τελετή για ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ και ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ που δυστυχώς υπάρχει, συναντιέται, και πρέπει να εξαλειφθεί, ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΒΙΑΣ σωματικής και ψυχολογικής.

Ο Ελληνικός λαός έχει ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ, για τις πανανθρώπινες αξίες… της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΕΙΡΗΝΗΣ, της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα,
την διεκδίκηση στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, το δικαίωμα στην ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Κα Πρέσβειρα
Η ύπαρξή σας εδώ, είναι σημαντική, και σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο τοπικών κοινωνιών, διευρύνει τα πεδία της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ,
την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των δύων λαών, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ, τα ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ των δύων τόπων.

Η επιχορήγηση από την οικογένεια ΚΑΜΧΗ που αξιοποιήθηκε στην ανάπλαση του αμφιθεάτρου της πλατείας ήταν η αφετηρία αυτής συνεργασίας.

Σήμερα ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ και ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ αυτή τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Με την ανταλλαγή ΑΠΟΨΕΩΝ, ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ επίπεδο.

Με αυτές της σκέψεις σας καλωσορίζουμε στο τόπο μας και σας επιβεβαιώνουμε την ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ ΦΙΛΙΑΣ μας,
την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας, τον ΣΕΒΑΣΜΟ μας, την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ μας και την ΑΓΑΠΗ μας.