Αρχική Eπικαιρότητα Live από τη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Live από τη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Kατά την σημερινή διαδικασία η Ολομέλεια της Βουλής θα εγκρίνει την σύνθεση της νέας επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και θα ορίσει την 15 Ιανουαρίου 2019 ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της σχετικής της έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν και όχι για το τροποποιημένο περιεχόμενό τους.

Αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το πέρας των εργασιών της Επιτροπής (πόσο καιρό θα συνεδριάσει η Επιτροπή με άλλα λόγια).

Ας διευκρινιστεί ότι για όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή, δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών (πρακτικά μιλώντας, μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα για κατάθεση δεύτερης πρότασης).

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει εν κατακλείδι, στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.

Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.