Αρχική Eπικαιρότητα Δώρα συνταξιούχων έως 800 ευρώ – Ποιοι και πώς μπορούν να τα...

Δώρα συνταξιούχων έως 800 ευρώ – Ποιοι και πώς μπορούν να τα διεκδικήσουν

  • Ο λόγος γίνεται για το ποσό των 400 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, το ποσό των 200 ευρώ για δώρο Πάσχα και το ποσό των 200 ευρώ για επίδομα άδειας.
  • Οι  σημερινές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ανατρέξουν στο παλαιό καθεστώς, αλλά στο καθεστώς του 2010
  • Τι προκύπτει για τους άνω των 60 ετών, για αγρότες και για τους κάτω των 60 ή με εισόδημα άνω των 2.500€ μηνιαίως

Διεκδικήσεις τριών ταχυτήτων έχουν οι συνταξιούχοι από τα κομμένα δώρα. Στην καρδιά των περικοπών του 2012, που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές, βρίσκεται η ολοκληρωτική κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Τα δώρα ωστόσο δεν δίνονταν το 2012 ολόκληρα, αλλά είχε προηγηθεί το πρώτο «ψαλίδι» του νόμου 3845 του 2010, το οποίο δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικό και συνεπώς δεν μπορεί να ανατραπεί.

Το 2010 η 13η και η 14η σύνταξη περιορίστηκαν στα 800 ευρώ τον χρόνο για όλους (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι), πλην των συνταξιούχων του ΟΓΑ, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Τότε τέθηκαν ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να εισπράττουν τα «ψαλιδισμένα» δώρα μόνον όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 60 ετών και λαμβάνουν άθροισμα συνταξιοδοτικού εισοδήματος έως 2.500 ευρώ.

Συνεπώς οι όποιες σημερινές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ανατρέξουν στο παλαιό καθεστώς, αλλά στο καθεστώς του 2010. Αυτό σημαίνει πως διαμορφώνονται τρεις ταχύτητες για τα δώρα: Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ άνω των 60 ετών και με συνολικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, επίδομα απολύτου αναπηρίας αλλά και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας υπολογιζόμενα σε 12μηνη βάση) έως 2.430 ευρώ.

Δικαιούνταν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 Χριστούγεννα, 200 Πάσχα και 200 καλοκαίρι). Αντίστοιχα όσοι είχαν μηνιαίο εισόδημα από 2.430 έως 2.500 ευρώ δικαιούνταν τμήμα των δώρων. Συνταξιούχοι ΟΓΑ. Είχαν εξαιρεθεί από το «ψαλίδι» του 2010, καθώς λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις και συνεπώς δικαιούνταν πλήρη δώρα (μία σύνταξη τα Χριστούγεννα, μισή το Πάσχα και μισή το καλοκαίρι).

Τι προκύπτει για τους άνω των 60 ετών, για αγρότες και για τους κάτω των 60 ή με εισόδημα άνω των 2.500€ μηνιαίως

Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ κάτω των 60 ετών ή/και με συνολικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ. Δεν δικαιούνταν καθόλου δώρα, τα είχαν χάσει εξ ολοκλήρου από το 2010 και συνεπώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι. Χωρίς αναδρομικότητα Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται πως η ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων κρίθηκε τον Ιούνιο του 2015 αντισυνταγματική από το ΣτΕ, χωρίς όμως αναδρομικότητα για όσους δεν είχαν ήδη τότε προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο OPEN: «Το ΣτΕ στην πιλοτική δίκη είπε ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι προσφυγές που κατατίθενται μετά την απόφασή του για να καταβάλλονται αναδρομικά. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και για τα κατώτερα δικαστήρια. Τα δικαστήρια, όμως, είπαν ότι δεν θα τηρήσουν την απόφαση αυτή. Θα κριθεί με βάση νέα απόφαση του ΣτΕ».

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει ο κόσμος αιτήσεις και η ηλεκτρονική εφαρμογή δημιουργήθηκε για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις. «Εμείς πολιτικά λαμβάνουμε αποφάσεις για όλους» είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Θα τα δώσουμε σε όλους κατά το μέτρο που πραγματικά η οικονομία το επιτρέπει. Όπως δόθηκαν τα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια και σε εκείνους που δεν είχαν κάνει προσφυγές. Ακόμη και σε όσους δεν ζουν και θα δοθούν μέσω των κληρονομικών δικαιωμάτων. Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να γίνουν προσφυγές για να πάρουν τα αναδρομικά».

Πηγή: Έθνος