Αρχική Eπικαιρότητα Σαρώνει το τούρκικο λεμόνι στην ελληνική αγορά – Έλλειψη ποσοτήτων και στην...

Σαρώνει το τούρκικο λεμόνι στην ελληνική αγορά – Έλλειψη ποσοτήτων και στην Κορινθία για εξαγωγές

Χωρίς ιδιαίτερες απώλειες σε ποσότητες και σε μέτριες τιμές κινείται το λεμόνι στην αγορά, με την εικόνα από νομό σε νομό να είναι λίγο-πολύ η ίδια.

Από την Αργολίδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιβερίου, Νίκος Χασάπης, τόνισε τη χαμηλή ζήτηση: «Η τιμή είναι 30-35 λεπτά, αλλά ακόμα δεν έχουμε ζήτηση. Από τη μία πλευρά τα τουρκικά λεμόνια και από την άλλη η έλλειψη των απαιτούμενων ποσοτήτων για εξαγωγές, μας εγκλωβίζουν στην εσωτερική αγορά, με τις όποιες επιπτώσεις. «Η καλλιέργεια διαρκώς αυξάνεται και οι τιμές μέχρι την περασμένη χρονιά ήταν πολύ καλές Οι Τούρκοι, όμως, ανέτρεψαν φέτος τα δεδομένα».

Στην Κορινθία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξυλοκάστρου, Βασίλης Γκιόλιας, τονίζει ότι «η φετινή τιμή είναι 30 λεπτά στον παραγωγό, με την παραγωγή να είναι αμελητέα μειωμένη. Φυσικά, εμείς εδώ, στο Ξυλόκαστρο, ζήσαμε την εποχή που μαζεύαμε 50.000 τόνους και τώρα μαζεύουμε 50.000 κιλά. Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι χωματερές, αλλά και η απώλεια της αγοράς της Ρωσίας, είχαν για την Κορινθία άμεσες επιπτώσεις. Τώρα, η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει τούρκικα λεμόνια. Οι εποχές που μας ζητούσε η Βόρεια Ελλάδα λεμόνι, δεν υπάρχουν πια».

Τέλος διαφορετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στη Λακωνία όπως μας το μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας: «Και φέτος, αλλά και πέρσι, όλο το λεμόνι θα φύγει εξαγωγή με κυριότερο πελάτη τις βαλκανικές χώρες. Υπάρχει ακόμα μεγάλη δυνατότητα στις εξαγωγές, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Από τη Λακωνία έφυγαν 10.000 τόνοι στις εξαγωγές και η τάση είναι αυξητική.

Πηγή: ypaithros.gr