Αρχική Χωρίς κατηγορία Παναρκαδικό Νοσοκομείο σε Κωνσταντινόπουλο: “Αυτή είναι η αλήθεια για τα ογκολογικά φάρμακα....

Παναρκαδικό Νοσοκομείο σε Κωνσταντινόπουλο: “Αυτή είναι η αλήθεια για τα ογκολογικά φάρμακα. Κανένας καρκινοπαθής δεν έχει κινδυνεύσει”

Η αναφορά του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε εκπομπή του Σκάι για καθυστερήσεις στη χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων σε καρκινοπαθείς από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο (Δείτε εδώ), προκάλεσε την απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ως Βουλευτής Αρκαδίας από το 2009 και γιατρός ο κ. Κωνσταντινόπουλος μπορεί να αναλύει και να κατανοεί την κατάσταση στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και να τοποθετείται επί των θεμάτων ζητώντας και την επίσημη ενημέρωση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Τα δυόμιση τελευταία χρόνια που έχουμε την τιμή και την ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου δεν έχει επισκεφτεί το Νοσοκομείο για να ενημερωθεί επίσημα από τη Διοίκηση, τον περιμένουμε όταν έχει λίγο χρόνο.

Το Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης είναι ένα κεντρικό Νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί εκτός από τους κατοίκους της Αρκαδίας και πολίτες από τους όμορους νομούς λόγω των εξειδικευμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις μοναδικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπηρεσιών (Νευροχειρουργικό, Παιδοχειρουργικό, Γναθοχειρουργικό, Παιδοψυχιατρικό ,ΜΕΘ, Ογκολογικό κτλ).

Στο Νοσοκομείο σήμερα γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια χωρίς κομματικές ή άλλες μεθοδεύσεις και σε συνεργασία με όλους. Ο στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, αλλά και αυτών που δυνητικά μπορεί να το έχουν ανάγκη και με αυτή την έννοια το Παναρκαδικό Νοσοκομείο είναι ένας παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας αλλά και ανάπτυξης για την περιοχή και γι’ αυτό έχουμε χρέος να το στηρίζουμε όλοι και του κ. Κωνσταντινόπουλου συμπεριλαμβανομένου. Δεν θα αναφερθούμε εδώ στις προσπάθειες που κάνουμε, τις έχουμε αναλύσει πολλές φορές στις δημόσιες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όταν αναφερόμαστε στο τι έχουμε υλοποιήσει δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε όλο το δημόσιο τομέα και στη χώρα γενικότερα. Το θέμα είναι να τα δούμε διαχρονικά, ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση και τι κάνουμε με τους υπάρχοντες οικονομικούς και άλλους περιορισμούς. Σε ότι αφορά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε υπεύθυνα και δημόσια και σε βάθος, με στοιχεία, όλα τα θέματα, και φυσικά ακούμε και αξιοποιούμε κάθε θετική και εποικοδομητική πρόταση και κριτική.

Δεν μπορεί το Νοσοκομείο να αποτελέσει μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ούτε πεδίο προσωπικών, οικονομικών ή άλλων ανταγωνισμών. Περισσότερο, δεν μπορούν οι λήπτες των υπηρεσιών υγείας να χρησιμοποιούνται σε τέτοιους ανταγωνισμούς, πολύ δε περισσότερο η ευαίσθητη ομάδα των καρκινοπαθών.

Στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης από το 1990 λειτουργεί Ογκολογικό Τμήμα. Όταν το 2016 χάσαμε το μοναδικό οικολόγο γιατρό μας (απεβίωσε) το Νοσοκομείο δεν άφησε τους ογκολογικούς ασθενείς ακάλυπτους, αλλά συνέχισε τη λειτουργία του τμήματος με εσωτερική μετακίνηση ιατρού και μερική μετακίνηση ογκολόγου από το ΓΝ Κορίνθου. Με το νέο οργανισμό (ΦΕΚ 3320-21/9/17), το Ογκολογικό Τμήμα αναβαθμίστηκε σε Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας με Ειδική Μονάδα Χημειοθεραπείας και με 3 γιατρούς. Το 2018 προσελήφθη ο πρώτος μόνιμος και έμπειρος επιμελητής ογκολόγος. Επίσης, δεχθήκαμε δωρεά από την οικογένεια του ομογενή πρώην προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Κώστα Καπόγιαννη, 6 ογκολογικών κλινών, τις οποίες ήδη έχουμε θέσει σε λειτουργία. Νομιμοποιήσαμε τον ειδικό οικίσκο με δωρεά της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και προβήκαμε σε όλα τα απαραίτητα έργα σε συνεννόηση και συμφωνία με την Ογκολογική Κλινική ώστε να είναι λειτουργικός και εργονομικός ο χώρος και σύντομα η Ογκολογική Κλινική θα λειτουργεί στον δικό της ανεξάρτητο χώρο και με την απαιτούμενη διακριτικότητα, ο οποίος θα διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και το δικό της έμπειρο προσωπικό.

Στον οικονομικό τομέα, δεν είπε κανένας ότι στη χώρα «ρέει το χρήμα». Γνωρίζετε ότι στο Παναρκαδικό λειτουργούμε από το 2015 με τον ίδιο προϋπολογισμό και τα περιστατικά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ καθώς επίσης και το κόστος των θεραπειών. Οι ογκολογικές θεραπείες μάλιστα είναι γνωστό ότι είναι από τις ακριβότερες, αλλά η πολιτεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια και καλύπτει το κόστος για να παρέχονται τέτοιες θεραπείες που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προσφέρονται ούτε σε αναπτυγμένες χώρες. Εμείς στο Παναρκαδικό ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες μας με φοβερές οικονομίες και περικοπές στις ελαστικές δαπάνες. Λόγω της στενότητας των προϋπολογισμών και της πολυπλοκότητας των διαδικασιών πολλές φορές έχουμε προβλήματα στο χρόνο που απαιτείται ώστε η αναζήτηση μιας χρηματοδότησης να μετατραπεί σε προμήθεια (έγκριση χρηματοδότησης, απόφαση ΔΣ, έγκριση προϋπολογισμού από ΥΠΕ, έγκριση προϋπολογισμού από ΥΥ, υλοποίηση προμήθειας – διαγωνισμός, προσφορές, ενστάσεις κτλ). Αντιλαμβάνεστε ότι είναι άδικο κάποιοι, να «παραμονεύουν» πότε θα έχουμε μια τέτοια κατάσταση και να καταγγέλλουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το τι «τραβάμε» όλοι εμείς Διοίκηση και προσωπικό και κυρίως το προσωπικό για να τα «βγάζουμε πέρα» και να εξυπηρετούμε περίπου 100.000 περιστατικά το χρόνο. Τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2015-17 σχετικά με τα ογκολογικά φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Διευκρίνιση: η αύξηση κόστους το 2016 και το 2017, οφείλεται στη σημαντική αύξηση του κόστους αναλώσεων φαρμάκων, καθότι το κόστος μεταφέρθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.

Το δεκάμηνο του 2018 έχουμε εξυπηρετήσει 1.488 περιστατικά, αλλά το κόστος έχει ανέλθει σε 1.323.625€, μαζί με τα άλλα φάρμακα υψηλού κόστους λόγω της αύξησης των εξυπηρετούμενων περιστατικών αλλά κυρίως λόγω της χρήσης νέων φαρμάκων, τα οποία είναι πολύ ακριβά. Τα περιστατικά αυτά είναι από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από Αρκαδία 49,49%, από Μεσσηνία 17,89%, από Λακωνία 15,79%, από Αργολίδα 6,31%, από Κορινθία 8,42% και από Ηλεία 2,10%.

Το Νοσοκομείο μας έχει εξαντλήσει όλη τη χρηματοδότησή του για το φάρμακο από την 6η ΥΠΕ, δηλαδή το 100% (2.712.7910€ -παρατηρούμε ότι το 50% από το σύνολο του κόστους για φάρμακα για τη λειτουργία όλου του Νοσοκομείου είναι μόνο για τα ακριβά φάρμακα) και έχει ζητήσει και θα πάρει επιπλέον χρηματοδότηση 200.000€ με τα οποία εκτιμούμε ότι θα αντεπεξέλθουμε τις ανάγκες μας για το 2018. Το 2019 διεκδικούμε ο προϋπολογισμός μας να αναπροσαρμοστεί αναλόγως. Στο διάστημα αυτών των αναπροσαρμογών υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην ομαλή χορήγηση των φαρμάκων. Όμως κανένας δεν κινδύνευσε, διότι σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη γίνονται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία. Οι θεραπείες αυτές είναι συνήθως σε μηνιαία βάση ούτως ή άλλως και πολλές φορές γίνονται προγραμματισμένες αναβολές χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα, όταν για παράδειγμα οι γιατροί παίρνουν άδειες.

Προφανώς, γνωρίζουμε το πρόβλημα και κάνουμε ότι μπορούμε και είμαστε σε επαφή καθημερινά με τους ασθενείς αυτούς και τους ζητάμε και από εδώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Θα ήταν προφανώς καλλίτερα να μην είχε δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση, η οποία όμως σταδιακά ρυθμίζεται με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας.

Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μας δίνετε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, διότι κάθε φορά καλό είναι να κοιτάζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να βλέπουμε και τα προβλήματα που έχουν ήδη λυθεί και τους περιορισμούς τους οποίους αντιμετωπίζουμε. Για σκεφτείτε πόσοι Πελοποννήσιοι δεν μετακινούνται κάθε μήνα στην Αθήνα για τις ογκολογικές θεραπείες τους. Αν όλα πάνε καλά διεκδικούμε και θα πετύχουμε στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου μας να αναπτύξουμε και Ακτινοθεραπευτική Κλινική (έχει ήδη εγκριθεί η σκοπιμότητα από την 6η ΥΠΕ), σε μια προσπάθεια να εξυπηρετούμε στην Τρίπολη και σε επίπεδο ακτινοθεραπείας την ευαίσθητη αυτή ομάδα ασθενών μας.

Με εκτίμηση

Από τη Διοίκηση του ΠΓΝ Τρίπολης

Πηγή: kalimera-arkadia.gr