Αρχική Ν. Αχαΐας To Πανεπιστήμιο Πατρών εκτός από πτυχία δίνει και …λάδι! «Θησαυρός» ο ελαιώνας

To Πανεπιστήμιο Πατρών εκτός από πτυχία δίνει και …λάδι! «Θησαυρός» ο ελαιώνας

Η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά σε μια αγροτική περιοχή, εκτάσεως 2.500 περίπου στρεμμάτων, η οποία επελέγη γι΄αυτόν τον σκοπό, το 1968. Πρόκειται για ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με πολύ πράσινο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών σήμερα διαθέτει ελαιώνα με 2.500 δέντρα, τα οποία δεν μένουν αναξιοποίητα.

Ο ελαιώνας αποφέρει χρήματα και λάδι στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο συσκευάζεται για τις ανάγκες δώρων που θέλει να κάνει το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το λάδι συγκεντρώνει εταιρεία, η οποία πληρώνει ενοίκιο στο Πανεπιστήμιο. Ένα μέρος του λαδιού το τυποποιεί για τις ανάγκες του ιδρύματος, ένα άλλο το διαθέτει με έκπτωση σε όσους εργαζόμενους επιθυμούν να το προμηθευτούν και το υπόλοιπο το διαθέτει ευρύτερα προς πώληση.



Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Εκτέλεσης Έργων,του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, αναφέρει πώς «τo 2015 όταν εξελέγη αυτή η Πρυτανεία, σχεδίασε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης του ελαιώνα. Μέχρι τότε πολιτική ήταν ο ελαιώνας να δίνεται σε ιδιώτες σε ετήσια ή διετή βάση και αυτό για την αγροτική καλλιέργεια και οικονομία δεν είναι σωστό, γιατί ο άλλος δεν επενδύει, αν δεν έχει μπροστά του έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα αξιοποίησης. Το ενοίκιο ήταν 1.000 ευρώ. Αυτή η Πρυτανική διενήργησε διαγωνισμό στον οποίο πετύχαμε το εξής: Toν πρώτο χρόνο ο ανάδοχος έδωσε 4.000 ευρώ και κάθε χρόνο αναπροσαρμόζει την τιμή του κατά 25%. Δηλαδή τώρα έχει φτάσει περίπου στις 8.000 και στο τέλος της δεκαετίας θα έχει φτάσει στις 25.000. Επίσης ο ανάδοχος καθαρίζει την περιοχή του ελαιώνα και το Πανεπιστήμιο παίρνει και 600 κιλά λάδι συσκευασμένα για να τα προσφέρει ως δώρο και οι εργαζόμενοί του έχουν τη δυνατότητα αυτό το εξαιρετικής ποιότητας λάδι να το αγοράζουν σε ειδικές τιμές, όπως και ξύλα. Τα πλεονεκτήματα που έχουμε πέρα από το οικονομικό είναι ότι καθαρίστηκε , αναζωογονήθηκε και αναδείχτηκε ο ελαιώνας».

Πηγή: http://www.patrisnews.com/