Αρχική Eπικαιρότητα Ανησυχούν οι αγρότες: Κίνδυνος να ζητηθούν πίσω οι επιδοτήσεις

Ανησυχούν οι αγρότες: Κίνδυνος να ζητηθούν πίσω οι επιδοτήσεις

Ανησυχία και αναστάτωση προκαλεί στην αγροτική κοινότητα ο κίνδυνος επιστροφής επιδοτήσεων ή χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα (Νέοι αγρότες, βιολογικές καλλιέργειες, σχέδια βελτίωσης κ.λπ.) εξαιτίας των δασικών χαρτών.

Τον ασκό της… ανησυχίας άνοιξε η επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους παραγωγούς, στην οποία αναφέρεται ότι αν απορριφθούν οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες, οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τουλάχιστον τη φετινή επιδότηση.

Αναλυτικά η επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους παραγωγούς αναφέρει επί λέξει: “Στις περιπτώσεις, όπου με το πέρας της σύνθετης αυτής διοικητικής διαδικασίας (σ.σ. της κύρωσης των δασικών χαρτών) εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί των αιτήσεων των παραγωγών, θα εφαρμοστούν ανάλογα τα όσα ισχύουν για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά”. Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός πολλών άλλων δεν ξεκαθαρίζεται αν οι παραγωγοί θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τη φετινή επιδότηση ή αν θα επιστρέψουν και τις ενισχύσεις των προηγούμενων ετών. Συνεταιριστές μάλιστα φοβούνται ότι αν οι επιδοτούμενες “δασικές εκτάσεις” ξεπερνούν το 50% της συνολικής επιδοτούμενης έκτασης υπάρχει κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή όλης της επιδότησης και όχι μόνο το ποσό που αφορά τις αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες καλλιεργητές είναι αναγκασμένοι να αγωνιούν για τις επιδοτήσεις τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστούν οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες. Αγωνία έχουν και εκατοντάδες δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που ενδεχομένως κληθούν να επιστρέψουν τις υψηλές προκαταβολές που έχουν λάβει αν τελικώς οι “αμφισβητούμενες” εκτάσεις τους χαρακτηριστούν δασικές.

Τέλος ανησυχία υπάρχει και στους αγρότες που είδαν κουτσουρεμένες τις επιδοτήσεις εξαιτίας εμπλοκής στους δικαστικούς χάρτες. Οι τελευταίοι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ψηφιακά τα εργαλεία που προβλέπονται στο εγχειρίδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο “Δασικοί χάρτες & ΟΠΕΚΕΠΕ”.

Ουσιαστικά όσοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά τη σχετική διαδικασία, θα πρέπει να επισκεφθούν την υπηρεσία του Δασαρχείου, ώστε να ενημερωθούν (αν είναι εφικτό) για τα ψηφιακά αρχεία των δασικών χαρτών. Επειδή τα Δασαρχεία όμως δεν έχουν προσωπικό είναι άγνωστο πότε θα γίνει η ενημέρωση των αρχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήσεις εξαγοράς ή παραχωρητήρια που έχουν υποβληθεί εδώ και πολλούς μήνες, δεν έχουν ακόμα καταχωρισθεί στους δασικούς χάρτες.

Πηγή: eleftheriaonline.gr