Αρχική Ν. Μεσσηνίας Παγκόσμια προβολή της Καλαμάτας από το επιστημονικό πείραμα του Shell Ocean Discovery...

Παγκόσμια προβολή της Καλαμάτας από το επιστημονικό πείραμα του Shell Ocean Discovery XPRIZE (Βίντεο)

Το επιστημονικό πείραμα του Shell Ocean Discovery XPRIZE που θα υλοποιηθεί στον Μεσσηνιακό Κόλπο και αφορά τη λεπτομερή χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας, προβάλλει παγκόσμια την Καλαμάτα. Αυτό τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ευχήθηκε “καλή επιτυχία στο μεγάλο πείραμα που κάνει την Καλαμάτα για άλλη μία φορά παγκόσμια γνωστή”, αναφερόμενος στο μεγάλο πείραμα, το XPRIZE, με το οποίο επιδιώκεται η ακριβής χαρτογράφηση του βυθού της θάλασσας και το έπαθλο είναι 7 εκατομμύρια δολάρια. Παρατήρησε ότι “πέρα από το επιστημονικό μέρος, για την πόλη μας είναι εξόχως σημαντικό το θέμα αυτό για τη διεθνή της προβολή” .

Η καθηγήτρια Τζότικα Βιρμάνι, επιστημονικά υπεύθυνη του πειράματος επεσήμανε ότι “το μεγάλο επιστημονικό πείραμα του Shell Ocean Discovery XPRIZE αποσκοπεί στη λεπτομερή χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Θα βρισκόμαστε εδώ για δύο και πλέον μήνες και θα έρθουν επιστημονικές ομάδες από διάφορες χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιαπωνία. Ο σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανό και δεν έχουμε ένα χάρτη αυτού του πλανήτη. Πρόκειται για θέμα παγκόσμιας σημασίας. Θα μας βοηθήσει ώστε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπάρχει πάνω στον πλανήτη. Κατά τους επόμενους δύο μήνες αναμένουμε περίπου 250 ανθρώπους στην Καλαμάτα από όλα τα μέρη του κόσμου. Εχουμε ανακοινώσει το εγχείρημα σε όλο τον κόσμο και έχει δημοσιευθεί στον παγκόσμιο Τύπο. Είμαστε ευτυχείς διότι βρισκόμαστε στην Καλαμάτα, μία πανέμορφη πόλη. Είναι ένας πολυσύνθετος διαγωνισμός, διότι υπάρχουν πάρα πολλά οχήματα (σ.σ. αέρος και υδάτων)”.

Ο Δημήτρης Βεργόπουλος, υπεύθυνος από την πλευρά του δήμου σημείωσε ότι “το μεγάλο αυτό εγχείρημα αφορά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, έχει προετοιμαστεί περίπου ένα χρόνο με μεγάλη εμπιστευτικότητα και αυτό είναι μία κατάληξη που αναδεικνύει και επισημοποιεί τη συνεργασία που έχει υπάρξει τόσο με την οργανωτική επιτροπή, τη διευθύντρια του XPRIZE, όσο και με τον «Δημόκριτο» και το Singularity University. Επίσης, καταδεικνύει ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού παγκόσμιου εγχειρήματος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ολόκληρη την ανθρωπότητα, τη χαρτογράφηση του βυθού, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Βιρμάνι ανέφερε πως επελέγη η Καλαμάτα διότι “τα οχήματα των ομάδων θα πρέπει να κατέβουν σε βάθος 4.000 μέτρων, επομένως χρειαζόμαστε βαθιά νερά κοντά στην ακτή”. Αλλοι λόγοι είναι το γεγονός ότι η περιοχή μας έχει λίγες καταιγίδες και διαθέτει τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος για τις ομάδες που συμμετέχουν (ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομείο, εξοπλισμός, καταστήματα ειδών θαλάσσης). Σημείωσε, ακόμα, πως δεν έχουν υπάρξει πολλοί διαγωνισμοί XPRIZE και αυτός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη.

Η χαρτογράφηση θα καλύψει την περιοχή με το όνομα που περιγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Καλυψώ», την περιοχή δηλαδή εκείνη νοτιοδυτικά της Καλαμάτας με τα πολύ μεγάλα βάθη στη Μεσόγειο. Η περιοχή διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι ομάδες έχουν 24 ώρες για να την χαρτογραφήσουν με διακριτικό όριο πέντε μέτρα ή και λιγότερο. Οσο πιο ακριβής είναι η χαρτογράφηση τόσο περισσότερους βαθμούς συγκεντρώνουν οι μετέχουσες ομάδες.

Πηγή: eleftheriaonline.gr