Αρχική Ν. Κορινθίας Συνεχίζει τα έργα η Δημοτική Αρχή του Αλ. Πνευματικού – Έρχεται το...

Συνεχίζει τα έργα η Δημοτική Αρχή του Αλ. Πνευματικού – Έρχεται το Μουσείο των Μικρασιατών και κτίριο της ΔΕΥΑΚ (Βίντεο)

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός στις 31 Οκτωβρίου του 2018 προέβη σε μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις αυτής της Δημοτικής Αρχής. Ενημέρωσε ότι στις 30 Οκτωβρίου 2018, υπογράφηκαν τα συμβόλαια αγοράς του κτιρίου της Πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών. Ένα κτίριο που με τα υπόγεια του υπολογίζεται πάνω από 2.700τ.μ. Η αρχική κατασκευή του, στοίχισε πάνω από 5.000.000€, καθώς είναι εξοπλισμένο και με ορισμένες ειδικές κατασκευές.

Η αγορά του ολοκληρώθηκε μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό που έγινε με ευθύνη της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας και δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας 6 μηνών, προκειμένου να περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΔΕΥΑΚ, η οποία είναι μονοπρόσωπη επιχείρηση με μέτοχο τον Δήμο Κορινθίων.

Ο κ. Πνευματικός δήλωσε για άλλη μία φορά πως η Δημοτική Αρχή απαντά με έργα και όχι με λόγια! Το κτίριο αγοράστηκε στην πολύ χαμηλή τιμή των 981.000€ και στην μεγάλη επιτυχία αυτής της αγοράς υπολογίζεται και ότι το κόστος είναι ακόμα μικρότερο αν συνυπολογιστεί ότι ο Δήμος κατάφερε μέσα από αυτήν αγοραπωλησία να εισπράξει πάνω από 100.000€ οφειλόμενα χρήματα προς τον Δήμο Κορινθίων από την Πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα και τα οποία διαφορετικά δεν θα έρχονταν στο ταμείο του Δήμου, αν αναλογιστούμε ότι στον κατάλογο όσων οφείλει η τράπεζα προηγούνται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.

Το κτίριο πρόκειται να εξυπηρετήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΥΑΚ ένα ενιαίο κτίριο που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες, τις τεχνικές υπηρεσίες και όλους τους εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, σε ένα τμήμα του κτιρίου θα στεγαστεί το Μουσείο της Μικρασιατικής Στέγης.

Ήδη πριν από τις εκλογές του 2014 η Δημοτική Αρχή είχε έτοιμες τις μελέτες και είχε έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια,η οποία όπως είχε υποσχεθεί ο Περιφερειάρχης αρκετές φορές σε δημόσιες παρουσιάσεις εδώ στην Κόρινθο και ιδιαίτερα σε συγκεντρώσεις της Μικρασιατικής Στέγης, είχε δηλώσει ότι θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο της Μικρασιατικής Στέγης. Ο Δήμος Κορινθίων το κομμάτι που είχε αναλάβει ως υποχρέωση, δηλαδή να υλοποιήσει τις μελέτες και να προετοιμαστεί ως δικαιούχος και να υποβάλλει τεχνικό δελτίο, εμφανίστηκε έτοιμος, ενώ το έργο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με ευθύνη της Περιφέρειας. Σχετικά με τον σχεδιασμό του μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη Μουσειολογική Μελέτη με βάσει τα εκθέματα που υπάρχουν στην κυριότητα από παραχωρήσεις της Μικρασιατικής Στέγης και έπειτα ο Δήμος θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες συμπληρωματικές υποδομές, ώστε διαμορφωθεί ένα σύγχρονο μουσείο και σε χώρους άριστων προδιαγραφών.

Σχετικά με το δημοσίευμα του κ. Καρασάββα, που λέει όχι σε αποθήκη των μικρασιατικών κειμηλίων, ο Δήμαρχος Κορινθίων αναμένει να δει εάν την πρωτοβουλία αυτής της δήλωσης την καλύπτει ο κ. Σταυρέλης, ο οποίος τον έχει ανακοινώσει ως μέλος του Συνδυασμού του ή εάν βρίσκει απήχηση και από έναν άλλο εκκολαπτόμενο υποψήφιο, τον κ. Καλλίρη.

Ας αναφερθεί σε αυτό σημείο, ότι όπως έχει αποδειχθεί έμπρακτα, οι κάτοικοι της Κορίνθου και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Συνοικισμού εμπιστεύονται αυτή την Δημοτική Αρχή πολλά συνεχόμενα έτη, βεβαίως και όχι τυχαία καθώς υπάρχει μία στενή σχέση με αυτή την συνοικία και το έργο που έχει υλοποιηθεί εκεί, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σε όσους εκφράζουν αυτές τις απόψεις πανικού, όπως οι ίδιοι εκτέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά το οποίο δεν ψήφισαν αυτή την αγορά και στο κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Καρασάββας προς του δημότες, να αντισταθούν ώστε να μην πραγματοποιηθεί αυτό το έργο του Δήμου σε συνεργασία με την Μικρασιατική Στέγη, ο κ. Πνευματικός τους προτρέπει να επισκεφθούν και το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, το οποίο στα σημεία που εκτίθενται τα κειμήλια δεν υπάρχουν παράθυρα, ώστε να προστατεύονται από παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν φθορές.

Τονίζεται πως η Δημοτική Αρχή επιτυγχάνει όλους τους στόχους που έχει βάλει, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η πλατεία στα Περιβολάκια και όλα τα μεγάλα και μικρά έργα που πραγματοποιούνται σε όλο τον Δήμο Κορινθίων.

Η απάντηση του κ. Πνευματικού σε όσους δηλώνουν ότι τα έργα δεν αρκούν για την εκλογή μίας Δημοτικής Αρχής, είναι τα έργα και οι πρωτοβουλίες που γίνονται καθημερινά για να λύσουν τα προβλήματα των δημοτών και επιπλέον αναφέρει σε όσους επιζητούν και πιθανόν θα λάβουν κάποια κομματική στήριξη ότι δεν θα καταφέρουν να πάρουν την στήριξη της κοινωνίας.