Αρχική Περ. Πελοποννήσου Η πιθανότητα ανεύρεσης πετρελαίου στην Πελοπόννησο στο επίκεντρο του ΠεΣυ (Βίντεο)

Η πιθανότητα ανεύρεσης πετρελαίου στην Πελοπόννησο στο επίκεντρο του ΠεΣυ (Βίντεο)

Η πιθανότητα ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα σε θαλάσσιο οικόπεδο, που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας, απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Δευτέρα (29/10) συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής της ΕΛΠΕ (ελληνικά πετρέλαια) κ. Γρηγορίου, ο οποίος ανέφερε, πως είναι σε θέση πλέον να πιστοποιήσουν, πως τα κοιτάσματα από την Αδριατική έχουν συνέχεια σε όλο το Ιόνιο πέλαγος, ενώ επεσήμανε, πως υπάρχουν και πολλές ανεξερεύνητες περιοχές δυτικά της Πελοποννήσου.

Ο κ.Γρηγορίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο υπέρογκο κόστος των γεωτρήσεων (απαιτούνται πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για την κάθε γεώτρηση), καθώς και στην άρτια τεχνογνωσία που απαιτείται, παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην σύναψη συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες όπως η Total και η ExxonMobil.

Από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητήθηκε να αποφασίσουν επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για να αρχίσει η έρευνα, ενώ όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά επί του θέματος.

Η αντιπολίτευση έθεσε σωρεία ερωτημάτων στον κ.Γρηγορίου, αναφορικά με το κομμάτι της πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας ρηγμάτων, που δύνανται να προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις, με τον εκπρόσωπο της ΕΛΠΕ να ξεκαθαρίζει, πως θα τηρηθούν στο ακέραιο όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, γεγονός που σημαίνει, πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ αναφορικά με το θέμα των σεισμών, τόνισε πως οι γεωτρήσεις, δεν γίνονται κοντά σε ρήγματα και δεν είναι σε θέση, να προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον Πατραϊκό κόλπο, όπου η γεώτρηση – καλώς εχόντων των πραγμάτων – αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2019, με τις προβλέψεις να δείχνουν διπλάσιες ποσότητες πετρελαίου από αυτές που βρέθηκαν στο κοίτασμα “ΠΡΙΝΟΣ”.

Τέλος σε ερωτήματα αναφορικά με τα έσοδα, που μπορούν να προκύψουν για την Περιφέρεια από μια τέτοια γεώτρηση, ο κ.Γρηγορίου ανέφερε, πως σύμφωνα με τις προβλέψεις τα έσοδα θα φτάσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα 200 εκατομμύρια το χρόνο για το ελληνικό κράτος.

Πηγή: drt915.gr