Αρχική Eπικαιρότητα Σεισμός στην Ζάκυνθο: Μέτρα στήριξης των κατοίκων ανακοίνωσε ο Κοντονής

Σεισμός στην Ζάκυνθο: Μέτρα στήριξης των κατοίκων ανακοίνωσε ο Κοντονής

Αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ανάμεσά τους και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και δυνατότητα νέας εξάμηνης ή δωδεκάμηνης ρύθμισης μετά την παρέλευση της αναστολής πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των κατοίκων της Ζακύνθου, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για το νοσοκομείο, ύψους 100.000 ευρώ τους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τρίτη 30 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία της Ζακύνθου, μετά τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής, για προληπτικούς λόγους, καθώς από τους μέχρι στιγμής ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές στα σχολικά κτίρια.

Στο μεταξύ, κατά τρία εκατοστά τουλάχιστον, μετακινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Αθανάσιος Γκανάς, αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.

O σεισμός προκάλεσε μετακίνηση η οποία ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση.

Ο κ.Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.