Αρχική Ν. Λακωνίας Γ.Γ. Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής...

Γ.Γ. Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Μεσσηνία και Λακωνία

“Δεν υπάρχει πραγματική βάση στις αναφορές για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Μεσσηνία ή στη Λακωνία. Η σχετική φημολογία έχει να κάνει με την άγνοια κάποιων ή, αλλιώς, με την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.”

Ετσι εξήγησε χθες από την Καλαμάτα ο γ.γ. Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, την ανησυχία για την ίδρυση hot spots στην περιοχή – εξηγώντας παράλληλα ότι είναι άλλο πράγμα η διαδικασία πρώτης υποδοχής μεταναστών οι οποίοι βρέθηκαν σε δυσχερή θέση στη θάλασσα, και άλλο μια δομή αυτού του είδους. Ξεκαθάρισε λοιπόν πως οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνται προσωρινά στον τόπο όπου εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν, ώσπου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και ταυτοποίησή τους, για να προωθηθούν στη συνέχεια σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο γενικός γραμματέας, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, όπως και ο Δανιήλ Εσδράς, ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο. Ηρθαν στην πόλη για την ενημερωτική εκδήλωση “Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης”, που έγινε χθες το πρωί στο “Grecotel Filoxenia Hotel”.

Η εκδήλωση, αν και ανοικτή στο κοινό δεν είχε συμμετοχή. Σκοπός της ήταν να ενημερώσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων αρχών, καθώς και τον τοπικό πληθυσμό, για τα αποτελέσματα και τα οφέλη της εφαρμογής των προγραμμάτων εθελουσίων επιστροφών. Και ενώ είχε προσκληθεί και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κανένας δεν εκπροσώπησε ούτε τον ίδιο ούτε την Π.Ε. Μεσσηνίας.

Εκεί πάντως ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Οικονομάκου.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr