Αρχική Περ. Πελοποννήσου 1.990 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν από το 2015 στην Πελοπόννησο

1.990 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν από το 2015 στην Πελοπόννησο

Μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα και αφορούσε στο πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών και τα σχετικά μέτρα επανένταξης στη χώρα τους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, ενώ ομιλητές ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Δανιήλ Εσδράς, ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζει η πόλη τα συμβάντα μεταναστών που φθάνουν εδώ, καθώς και στην άριστη συνεργασία των Αρχών, ώστε η παραμονή τους να γίνεται υπό τις ιδανικότερες συνθήκες.

Σχετικά με το πρόγραμμα επαναπατρισμού των μεταναστών, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πρόκειται για έκφραση πολιτισμού, ενώ ως Δήμος δεσμεύτηκε ότι θα γίνεται ενημέρωση στους μετανάστες ότι υπάρχει κι αυτή η λύση, δηλαδή εθελοντικά να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Ευάγγελος Φωτόπουλος, χαρακτήρισε την εκδήλωση ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς έτσι θα ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς και θα μπορούν να προτείνουν στους μετανάστες και αυτή τη διέξοδο, διότι τους προσφέρει μια νέα αρχή στη χώρα τους.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Πελοπόννησο

Μιλώντας ο κ. Φωτόπουλος για την κατάσταση στην Πελοπόννησο, είπε ότι εμπλέκεται σε μικρότερη ένταση, ενώ συχνό φαινόμενο είναι να φθάνουν στην Περιφέρεια μετανάστες μέσω θαλάσσης. Από το 2015 έως σήμερα στην Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί 37 περιστατικά αφίξεων, ενώ ο συνολικός αριθμός των μεταναστών είναι 1.990 άτομα. Αφού, δε, γίνεται καταγραφή τους, μεταφέρονται στις κατάλληλες δομές.

Επίσης, ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε ότι είναι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους, αφού ποτέ δε θα μπορέσουν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ειδικά εθελοντικά κι όχι αναγκαστικά.

Πηγή: patrisnews.com