Αρχική Eπικαιρότητα Μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι στη Ζάκυνθο – Σε...

Μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι στη Ζάκυνθο – Σε επιφυλακή το νησί

Όλοι οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι περιμένουν στη Ζάκυνθο έναν μετασεισμό που μπορεί να φτάσει και τα 6 Ρίχτερ, καλώντας τους κατοίκους και την πολιτεία να είναι σε ετοιμότητα.

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κυρίως σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Παπαδόπουλος: Μπορεί να γίνει μετασεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με τον σεισμό στη Ζάκυνθο επεσήμανε ότι «η μετασεισμική ακολουθία είναι πολύ έντονη όπως είναι και φυσιολογικό γιατί ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ο μεγάλος μετασεισμός είναι 5,2 αλλά μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος που μπορεί να φθάσει το 6.0 αλλά και το 6.2. Και οι κάτοικοι και οι Αρχές να είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για το φαινόμενο που είναι ανοιχτό ενδεχόμενο».

Τσελέντης: Αν γινόταν αλλού ο σεισμός θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε

«Η γη συνεχίζει να τρέμει, αλλά οι άνθρωποι να μην τρέμουν γιατί αυτός ήταν 100% ο κύριος σεισμός» καθησυχάζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με τον σεισμό στη Ζάκυνθο.

Όπως τονίζει: «Το ρήγμα έχει συγκεκριμένες διαστάσεις που δεν μπορεί να ξεπεράσει το μέγεθος αυτό. Μέχρι τώρα που μιλάμε, έχουμε γράψει πάνω από 100 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 3, πάνω από 25 με μέγεθος 4, αλλά εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος αν δεν μου κάνει έναν σεισμό πάνω από 5.5 Ρίχτερ, 5.6, 5.7 περίπου. Γιατί κάθε μεγάλος σεισμός πρέπει να έχει έναν μεγάλο μετασεισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, απλώς τον θέλω τώρα γιατί ο κόσμος είναι ψυλλιασμένος και προτιμώ να τον καταλάβει τώρα παρά μετά» υπογραμμίζει ο κ. Τσελέντης ο οποίος εύχεται παράλληλα «όλες οι πόλεις της Ελλάδας να συμπεριφερθούν έτσι. Αν γινόταν οπουδήποτε αλλού θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε».

Όσον αφορά στον φόβο για ντόμινο ο κ. Τσελέντης τονίζει ότι «δεν βλέπουμε μετατόπιση σε κοντινό ρήγμα» ενώ σημειώνει ότι παρακολουθούν συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι ο ανατολικός Κορινθιακός γιατί η περιοχή αυτή επηρεάζει την Αθήνα.

Πηγή: Real.gr