Αρχική Eπικαιρότητα Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική! Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους (Βίντεο)

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική! Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους (Βίντεο)

Πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης, έχει φτάσει η φωτιά στη Χαλκιδική, και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Σιθωνίας. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην ακτή Αχλάδα, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

«Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 148 πυροσβέστες, με 59 οχήματα και 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα, από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ακόμη ένα ελικόπτερο που συντονίζει την επιχείρηση.

Η φωτιά, που κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή, εκδηλώθηκε στις 5.40 το πρωί και ενώ έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Όπως είπε στο NewsIt.gr, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Χαλκιδικής, Δημήτρης Καρασαββίδης, προς το παρόν ο οικισμός της Σάρτης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. «Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη. Προσπαθούμε να την ελέγξουμε σε όλη τη περίμετρο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσβατη περιοχή. Είναι και μακριά από κατοικημένη περιοχή, αλλά και σε σημείο που είναι κοντά. Είναι η Σάρτη, είναι κοντά».

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και o Δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών» εξήγησε.

Η κ. Συρδάρη επισήμανε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι «επειδή η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη μέσα σε χαράδρα, δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η φωτιά να οριοθετηθεί πριν πέσει το σκοτάδι. «Νυχτώνει και νωρίς και πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο πριν σκοτεινιάσει» πρόσθεσε.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Πληροφορίες του newsit.gr πάντως, αναφέρουν πως όσοι κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν πισίνες, τις γεμίζουν με νερό…

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Σιθωνίας το πρωί έφταναν τα 8 ακόμη και 9 μποφόρ και αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το απόγευμα.

https://www.facebook.com/meteohellas/videos/533088983830679/

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε η Αστυνομία «παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι για τον παραπάνω λόγο από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dailythess.gr, newsit.gr