Αρχική Ν. Μεσσηνίας Ξεκίνησαν γεωτρήσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας (Βίντεο)

Ξεκίνησαν γεωτρήσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας (Βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι γεωτρήσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας από τη μελετήτρια κοινοπραξία για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν, με στόχο μελετητικά η επικαιροποίηση να ολοκληρωθεί τέλη του χρόνου με αρχές του επόμενου.

Χθες γινόταν η 3η δειγματοληπτική γεώτρηση από τις 5 που προβλέπονται στον προσήνεμο μόλο (στο “χιλιόμετρο”), ενώ άλλες 3 έχουν προγραμματιστεί στον υπήνεμο μόλο (στα “Βραχάκια”).

“Παίρνουμε δείγματα από τον θαλάσσιο πυθμένα στις θέσεις που προβλέπεται να θεμελιωθούν τα νέα έργα”, μας ενημέρωσε ο γεωλόγος – περιβαλλοντολόγος Ανδριανός Κοκορομύτης, από την κοινοπραξία επικαιροποίησης του μάστερ πλαν και μας εξήγησε: “Στο σημείο αυτό προβλέπεται να δημιουργηθούν κρηπιδώματα για την εξυπηρέτηση πλοίων με την κατάλληλη δημιουργία χερσαίων χώρων όπισθεν των κρηπιδωμάτων, δηλαδή τεχνητά μπλόκια που θα εδραστούν επί του πυθμένα”. Επεσήμανε πως στόχος είναι να αναγνωρίσουν τα υλικά του πυθμένα, για να διασφαλίσουν ότι τα μπλόκια θα θεμελιωθούν σε ασφαλές έδαφος. Αν το έδαφος δεν είναι ασφαλές, θα προβλεφθούν έργα βελτίωσης.

Με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων θα ακολουθήσουν η αποστολή των δειγμάτων στο εργαστήριο και οι εργαστηριακές δοκιμές. Το επόμενο στάδιο είναι η αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων και θα εξαχθούν οι παράμετροι σχεδιασμού των προβλεπόμενων έργων.

Ο κ. Κοκορομύτης παρατήρησε ότι υλοποιούν το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών, πληροφόρησε πως θα γίνουν και οι τεχνικές μελέτες που προβλέπονται και σημείωσε ότι τέλος του χρόνου – αρχές του επόμενου θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του μάστερ πλαν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία των γεωτρήσεων τα έργα στον προσήνεμο μόλο μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Διευκρίνισε πως “δεν χρειάζεται να προβούμε σε ιδιαίτερα έργα βελτίωσης, ώστε να έχουμε καθυστερήσεις και μεγάλες κοστολογήσεις για τη θεμελίωση των έργων. Παρά τους σεισμούς και τις δυναμικές φορτίσεις λόγω του κυματισμού, η περιοχή του προσήνεμου έχει συμπεριφερθεί επαρκώς, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα”.

Τέλος, ο γεωλόγος μας ενημέρωσε ότι με όσα είδε κατά την τρίτη γεώτρηση, η συμπεριφορά του εδάφους είναι πάνω κάτω η ίδια (με τις δύο πρώτες γεωτρήσεις) και δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές.

Να αναφέρουμε ότι το έργο του συνεργείου γεωτρήσεων συνδράμει ουσιαστικά με σκάφος του ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής.

Πηγή: eleftheriaonline.gr