Αρχική Περ. Πελοποννήσου Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες της Πελοποννήσου

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες της Πελοποννήσου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ που είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ., που συνολικά παίρνουν από τις τσέπες μας, πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός μας.

Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Παράλληλα το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακλουθεί πιστά τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν είναι μονόδρομος.

Η ΟΑΣΠΠ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), αγωνιστικά διεκδικούμε:

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.

• Ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

• Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

• Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

• Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

• Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Απαντάμε με δυναμικές κινητοποιήσεις με αφετηρία την Τέταρτη 17 Οκτώβρη στην Διεύθυνση Γεωργίας Λακωνίας στις 11.00 το πρωί.