Αρχική Ν. Αχαΐας Προχωρά το αποτεφρωτήριο στην Πάτρα: Προκηρύχτηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Προχωρά το αποτεφρωτήριο στην Πάτρα: Προκηρύχτηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Η δέσμευση και διάθεση του ποσού των 15.000 ευρώ για τα βραβεία που θα απονεμηθούν κατά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, μαρτυρά το ότι ο Δήμος στην Πάτρα προχωρά τις διαδικασίες παρά τις ενστάσεις των περίοικων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη σύμβαση χρησιδανείου, μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του ΒΙΟΠΑ σχετικά με την παραχώρηση κατά χρήση στον Δήμο του οικοδομικού τετραγώνου του ΒΙΟΠΑ, για την εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίου.

Σκοπός του συγκεκριμένου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για την κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και Αποτέφρωσης Οστών (ΚΑΟΝ) μέσα στον κοινωφελή χώρο του βιοτεχνικού πάρκου καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι αντιρρήσεις των περίοικων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο βιοτεχνικό πάρκο είναι έντονες, όπως προκύπτει από τις ενστάσεις έχουν καταθέσει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζει πως το αποτεφρωτήριο επιτρέπεται να χωροθετηθεί σε περιοχή με χρήση γης «μη οχλούσας βιομηχανίας-βιοτεχνίας-βιομηχανικού και βιοτεχνικού πάρκου προς εξυγίανση», δηλαδή περιοχή που κατά κύριο λόγο προορίζεται για την υποδοχή και εγκατάσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος ισχυρίζεται ότι η αλλαγή χρήσης γης από βιολογικό καθαρισμό του βιοτεχνικού πάρκου σε αποτεφρωτήριο στο οικόπεδο που προορίζεται να κατασκευαστεί, δεν αναιρεί τον κοινωφελή χαρακτήρα του οικοδομικού τετραγώνου.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο αποστάσεις, ο Δήμος έχει αντιτείνει ότι αφενός με την ισχύουσα νομοθεσία δεν απαιτείται η τήρηση αποστάσεων από κατοικίες, πλατείες κ.λπ., και αφετέρου το κέντρο δεν χωροθετείται μέσα σε υφιστάμενο ή υπό ίδρυση κοιμητήριο, προκειμένου να ισχύουν οι περιορισμοί αποστάσεων που προβλέπει ο νομοθέτης για τα κοιμητήρια.

Πηγή: Patrastimes.gr