Αρχική Eπικαιρότητα Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία στη Bουλή των Σκοπίων

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία στη Bουλή των Σκοπίων

Η συζήτηση για την αλλαγή του συντάγματος στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε χθες Δευτέρα (15.10.2018) και βάση του Συντάγματος των Σκοπίων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες. Το Ζόραν Ζάεφ επικαλέστηκε ξανά το μέλλον της χώρας για να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία προκειμένου να διευκολύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θέλουν να στηρίξουν την συμφωνία να ψηφίσουν χωρίς να εκτεθούν.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση καθώς ο επικεφαλής του VMRO άφησε να εννοηθεί ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα απέχει από την συνεδρίαση. Αν λοιπόν ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάνει την απειλή του πραγματικότητα τότε οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα θα είναι ραγδαίες.

Τότε σημαίνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα έχει τα 2/3 (δηλαδή τους 80 από τους 120 βουλευτές) για να υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών και άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές που το πιθανότερο είναι να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου.

Βρήκε συμπαραστάτη ο Ζάεφ: Ανεξάρτητος βουλευτής θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών

Τον έναν από τους συνολικά 8 βουλευτές που του λείπουν για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο στο Σκόπια, βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ στο πρόσωπο του ανεξάρτητου βουλευτή Φερίντ Μούχιτς.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση», δήλωσε ο Μούχιτς, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.

Προηγούμενο άρθροΟ ΣΠΟΑΚ λέει “όχι” στην επιβάρυνση του Κορινθιακού!
Επόμενο άρθροΔείτε ένα ξεχωριστό video από το λόφο της Ανάληψης στην Τρίπολη (drone)