Αρχική Eπικαιρότητα Μήνυμα Τσίπρα σε Στάινμαγιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Λύση με βάση το...

Μήνυμα Τσίπρα σε Στάινμαγιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Λύση με βάση το διεθνές δίκαιο (Βίντεο)

Στο πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά το διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκαν επίσης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας με θετικό πρίσμα, καθώς και στη συμφωνία των Πρεσπών, ευχόμενοι να προχωρήσει η εφαρμογή της, αλλά και στο προσφυγικό. Ο κ.Στάινμαγιερ δεν έκρυψε πόσο συγκλονισμένος ήταν από την επίσκεψη του (εκτός του επίσημου προγράμματος) νωρίτερα το πρωί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι όπου οι ναζί βασάνιζαν και από όπου έστελναν στο Αουσβιτς Έλληνες πολίτες, και μαζί με τον κ.Τσίπρα έστειλαν μήνυμα κατά της ακροδεξιάς.

Ο κ.Τσίπρας καλωσορίζοντας τον κ.Στάινμαγιερ, τον οποίο χαρακτήρισε σταθερά φίλο του ελληνικού λαού, επισήμανε ότι είναι η πρώτη διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε μετά την έξοδο από τα μνημόνια η χώρα αφήνει πίσω τη σκληρή λιτότητα και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

“Δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ καθώς απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα παίζει ένα ρόλο θετικό απέναντι στις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε περήφανος και για το ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει της κρίσης, αλλά και διότι η χώρα μας διαχειρίστηκε με όρους ανθρωπισμού την πρωτοφανή προσφυγική κρίση και διότι ανοίγει δρόμους φιλίας και συνεργασίας για ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι ένα μοντέλο συννενόησης, ένα θαρραλέο βήμα που συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και κλείνοντας εκτίμησε ότι σε αυτό το momentum η επίσκεψη του κ.Στάινμαγιερ μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα ώθηση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «να αφήσουμε πίσω μας εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας», προσθέτοντας ότι:

«Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές απο το μακρινό παρελθόν, αλλά πρέπει να ορίσουμε από κοινού με αλληλοσεβασμό το πεδίο της επίλυσης τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Να δουλέψουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με συνεργασία. Η Ελλάδα όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Στάινμαγιερ: Δεν ξεχνάμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει

Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του νωρίτερα το πρωί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και στα φρικαλεώδη εγκλήματα που συνέβησαν εκεί. «Ζητάμε συγχώρεση για αυτό που συνέβη στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει».

Σε μία αναφορά και προς το εσωτερικό της Γερμανίας, όπου το ακροδεξιό κόμμα AfD ανεβαίνει ενώ η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από τα γεγονότα στο Chemnitz, o κ.Στάινμαγιερ υπογράμμισε την υποχρέωση να μην επαναληφθούν ποτέ τα φρικτά που συνέβησαν επί Χίτλερ, να μην επικρατήσει η λήθη και ο νεότερες γενιές να διδαχθούν από όσα έμαθαν οι παλαιότερες.

Ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε την αναγνώριση και το σεβασμό του στον κ.Τσίπρα «διότι κάτω από δύσκολες συνθήκες φτάσατε τη χώρα εδώ που τη φτάσατε». Σημείωσε ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης.

Εξέφρασε και το σεβασμό του για την προσπάθεια εύρεσης λύσης στο Σκοπιανό. «Η πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα (στην ΠΓΔΜ) ήταν ηυπέρ της συμφωνίας και εύχομαι οι μεγάλες προσπάθειες να μην ήταν μάταιες», τόνισε, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τα Σκόπια.

Ο (σοσιαλδημοκράτης) Στάινμαγιερ εξέφρασε τέλος την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για μία κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με την αλληλεγγύη να είναι αναγκαία.