Αρχική Eπικαιρότητα Πέθανε η διάσημη σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ

Πέθανε η διάσημη σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ

Η ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη, ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé, πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, Βαρκελώνη, 12 Απριλίου 1933 – …) ήταν Ισπανίδα υψίφωνος. Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Οι δυνατότητες της φωνής της έγιναν αντιληπτές, όταν η Μονσερά Καμπαγιέ είναι ακόμη 14 ετών.

Σπουδάζει πιάνο πιάνο και φωνητική από την ηλικία των 6. Ολοκληρώνει τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο της Βαρκελώνης σε ηλικία 23 ετών. «La serva padrona» του Περγκολέζι είναι η πρώτη όπερα, στην οποία συμμετέχει επαγγελματικά και με το τέλος της παράστασης καβγαδίζει με τον μαέστρο, ο οποίος την επιπλήττει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου το κοινό έβλεπε την πλάτη της. Του εξηγεί ότι φοβόταν και ντρεπόταν και δεν ήθελε τα βλέμματα του κόσμου να την αποσπούν από το στόχο της.

Όπως θα εξομολογηθεί αργότερα σε συνέντευξη της, αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που φοβήθηκε τόσο πολύ. Στο εξής εμφανιζόταν πολύ σίγουρη για τον εαυτό της, γεμάτη αυτοπεποίθηση στις πρόβες και παντοδύναμη στη σκηνή.

H μεγάλη σοπράνο, η οποία είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε στην καριέρα της περισσότερες από 4,000 παραστάσεις στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και μένει στην Ιστορία σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε:.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ‘τελευταία ντίβα’ όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Η Καμπαγιέ που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σαντ Πάου της Βαρκελώνης στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κηδεία της έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα.