Αρχική Ν. Μεσσηνίας Κίνδυνος για το λιμάνι της Καλαμάτας τα κατασχεμένα σκάφη

Κίνδυνος για το λιμάνι της Καλαμάτας τα κατασχεμένα σκάφη

Ο κυκλώνας “Ζορμπάς” έστειλε μήνυμα ότι τα κατασχεμένα σκάφη στο λιμάνι της Καλαμάτας πρέπει να φύγουν, για να μην βουλιάξουν μέσα στο λιμάνι και μετατραπεί σε νεκροταφείο σκαφών.

Από τους ισχυρούς νότιους ανέμους του “Ζορμπά” που έπληξαν και το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ένα απ’ αυτά τα σκάφη υπέστη ζημιές και νερά μπήκαν στο εσωτερικό του. Χρειάστηκε να επέμβουν η ΔΕΥΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και δύτης, υπό τις οδηγίες του Λιμεναρχείου, για να μην βυθιστεί το σκάφος.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα μίλησαν στην “Ε” ο λιμενάρχης Αντώνης Δουμάνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης.

“Πρόκειται συνολικά για 5 σκάφη, 4 στη θάλασσα και 1 στην προβλήτα. Είναι κατασχεμένα από το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί συμμετείχαν σε έκνομες ενέργειες. Είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου”, παρατήρησε ο κ. Δουμάνης. Μας ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι δημοπρασίες από τον ΟΔΔΥ για την εκποίησή τους, διευκρινίζοντας πως είναι συγκεκριμένη η διαδικασία για την εκποίηση που πρέπει να ακολουθείται.

Ο λιμενάρχης επεσήμανε πως “τα σκάφη αυτά τρώνε βροχές, κύματα, θάλασσα και θέλουν συντήρηση, που δεν γίνεται” και σημείωσε: “Από τον κυκλώνα “Ζορμπά” είχαμε εκτεταμένες ζημιές σ’ ένα από αυτά, το ιστιοφόρο “Mr Musty”, στο οποίο προκλήθηκε ρήγμα στα ύφαλα και μπήκαν νερά στο μηχανοστάσιο. Ο Δήμος Καλαμάτας και η Πυροσβεστική μας συνέδραμαν. Με δύτη τοποθετήθηκε επίθεμα (τάπα) για να περιορίσουμε την εισροή υδάτων”.

Ο κ. Δουμάνης μας ενημέρωσε ότι ζήτησαν από τον ΟΔΔΥ να επισπεύσει τις διαδικασίες και πως κάλεσαν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να το ανελκύσει, για να μην βυθιστεί και δημιουργηθεί πρόβλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Παρατήρησε, μάλιστα, πως χρειάζονται ειδικοί γερανοί για την ανέλκυση του σκάφους.

Για το “Mustafa”, το άλλο σκάφος μπροστά από το Jumbo, μας είπε ότι έχει κατακυρωθεί και έχει δοθεί προκαταβολή από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, αλλά δεν έχει εξοφλήσει για να το πάρει.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαρ. Μαρινάκης παρατήρησε ότι “εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα. Το Λιμενικό Ταμείο φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Είναι μακροχρόνια η διαδικασία στον ΟΔΔΥ και θέλουμε να γίνει πιο γρήγορη, ταχύτερη”. Επιβεβαίωσε τον κίνδυνο να βουλιάξει το ιστιοφόρο “Mr Musty” μέσα στο λιμάνι, την παρέμβαση που χρειάστηκε με δύτη και το αίτημα του Λιμεναρχείου να ανελκυστεί.

“Επωμιζόμαστε τεράστιο βάρος, γιατί πρέπει να βρούμε γερανοφόρο εκτός νομού”, είπε ο κ. Μαρινάκης και συμφώνησε πως “πρέπει να ανελκυστεί, για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού”.

Oμως, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, εκφράζοντας την ανησυχία του, σημείωσε: “Το θέμα είναι ότι θα εναποτεθεί στην προβλήτα 7, εκεί που βρίσκεται και ένα άλλο ξύλινο σκάφος. Αν τα ανελκύσουμε όλα, όπως πρέπει, το λιμάνι στη δυτική πλευρά του θα μετατραπεί σε νεκροταφείο πλοίων”

Ο κ. Μαρινάκης παρακάλεσε τον ΟΔΔΥ να επισπεύσει τις διαδικασίες, επισημαίνοντας: “Στο τέλος χάνουν όλοι, τα σκάφη απαξιώνονται, χάνει και το Δημόσιο. Ταχύτερη διαδικασία για να ωφεληθεί και το Δημόσιο”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr