Αρχική Ν. Λακωνίας Ανήκουστο : Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό άφησε «αβοήθητα» δύο παιδάκια ΑΜΕΑ στο σχολείο...

Ανήκουστο : Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό άφησε «αβοήθητα» δύο παιδάκια ΑΜΕΑ στο σχολείο τους στη Σπάρτη…

Είναι ανήκουστο αυτό που συμβαίνει σε δύο Δημοτικά Σχολεία στη Σπάρτη, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Το κράτος με χρήματα της Ε.Ε. προσλαμβάνει κάθε χρόνο για 9 μήνες, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (συνοδό), με σκοπό να συνοδεύει στα σχολεία παιδάκια που έχουν κινητικά προβλήματα (όχι νοητικά). Κάθε παιδάκι έχει τον δικό του αποκλειστικό συνοδό με ειδικές γνώσεις για την περίσταση.

Για πρώτη φορά φέτος το Υπουργείο Παιδείας, στέλνει ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό, να το μοιραστούν δύο παιδάκια και μάλιστα σε δύο διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Σπάρτης με απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια το ένα από το άλλο. Πώς μπορεί να γίνει η «μοιρασιά» όμως;

Οι διευθυντές των σχολείων μας είπαν ότι δεν έχουν συναντήσει ξανά τέτοια περίπτωση και πρότειναν τη μέθοδο 2 μέρες να συνοδεύει το ένα παιδάκι και 3 το άλλο και το αντίστροφο την επόμενη εβδομάδα και ούτω καθεξής.

Τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες μέρες; Ή τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο, ή θα τα συνοδεύει ένας γονιός (που πρέπει να αφήσει τη δουλειά του εφόσον εργάζεται), ή θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους οι γονείς συνοδό (περίπου 500 ευρώ το μήνα).

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κοπέλα που θα συνόδευε τα δύο παιδάκια στο σχολείο τους, μάθαμε ότι την προηγούμενη μέρα από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία, πήγε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη και υπέγραψε την 9μηνη πρόσληψή της. Την επομένη αντί να εμφανιστεί στο σχολείο και να βοηθήσει συνοδεύοντας τα παιδάκια ΑΜΕΑ στο σχολείο τους, πήγε και αιτήθηκε άδεια λοχείας, αφήνοντας αβοήθητα και τα δύο παιδάκια για περίπου 4 μήνες, κάτι που έγινε δεκτό.

Μετά από καταγγελία των γονέων, η apela.gr απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, όπου μας είπαν ότι πρέπει να απευθυνθούμε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Εκεί μας είπαν να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο μας απάντησε μέσω της «Καθημερινότητας» τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να καλύψει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τις  ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού της χώρας και ειδικότερα των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες , προχώρησε σε 620 προσλήψεις Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία της χώρας και 884 στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, προχώρησε σε 51 προσλήψεις Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού με στόχο την κάλυψη  των αναγκών.

Σε αυτή την προσπάθεια και με γνώμονα την καλύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη των αναγκών των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου τοποθέτησε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των μαθητών όμορων σχολικών μονάδων, προκειμένου να υποστηριχθεί μεγαλύτερος αριθμός μαθητών στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει έμπρακτα, τα τελευταία χρόνια την ευαισθησία του για κάθε μαθητή με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών των μαθητών σε κάθε περίπτωση.»

Τώρα για ποια ευαισθησία κάνει λόγο το Υπουργείο Παιδείας, δεν καταλαβαίνουμε, αφού και τα δύο παιδάκια ΔΕΝ έχουν συνοδό από το κράτος, ενώ οι γονείς αναγκάστηκαν να πληρώνουν ιδιωτικό βοηθητικό προσωπικό από την τσέπη τους.

Όσο για την κοπέλα που προσλήφθηκε από το κράτος για να συνοδεύει με αγάπη τα παιδάκια που την έχουν ανάγκη στο σχολείο τους, γνώμη μας είναι πως θα μπορούσε να αφήσει τη θέση της κενή για να αναπληρωθεί από κάποιον άλλον που θα μπορεί να προσφέρει χείρα βοηθείας σε αυτά τα παιδάκια που η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι και την έχουν ανάγκη.

Παιδάκια που δεν μπορούν να τρέξουν, να περπατήσουν, να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα όπως τα υπόλοιπα παιδάκια, αλλά διψούν να μάθουν γράμματα. Δυστυχώς γι’ αυτά γεννήθηκαν σε λάθος εποχή, σε λάθος χώρα, με ένα κράτος και μια κοινωνία που τους γυρνά παραδειγματικά την πλάτη.

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ΝΤΡΟΠΗ…

Τουλάχιστον είμαστε τυχεροί, που έχει καταργηθεί ο Καιάδας…