Αρχική Ν. Αργολίδος Εκπληκτική και άμεση η αποκατάσταση της φθοράς στο άγαλμα του Καποδίστρια στο...

Εκπληκτική και άμεση η αποκατάσταση της φθοράς στο άγαλμα του Καποδίστρια στο Ναύπλιο (Bίντεο)

Άμεση ήταν η αποκατάσταση της φθοράς που υπέστη από άγνωστους ο ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ι. Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

Οι εργασίες αποκατάστασης του αποκομμένου τμήματος του δεξιού χεριού του αγάλματος ολοκληρώθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ απομένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για την πλήρη ολοκλήρωση τους εντός των επομένων ημερών. Την αποκατάσταση έκανε ο ντόπιος καλλιτέχνης Κώστας Δημούλης μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” και του αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα.

Να υπενθυμίσουμε πως η φθορά σημειώθηκε το βράδυ της 25 Αυγούστου 2018 και σε λιγότερο από έναν μήνα με ταχύτατους ρυθμούς τα δάκτυλα του δεξιού χεριού αποκαταστάθηκαν με μεγάλη πραγματικά επιτυχία.

Με την επέτειο της εκατονταετίας της απελεύθερωσης της χώρας ο δραστήριος δήμαρχος της πόλης Κ. Κόκκινος και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 9/12/1929 με ψήφισμα ζήτησαν να ανεγερθεί ανδριάντας του Ι. Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

Η πρόταση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, ορίσθηκε καλλιτεχνική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο ζωγράφος Κ. Παρθένης και ο αρχιτέκτων Δ. Πικιώνης και η ανάθεση έγινε στο σπουδαίο γλύπτη Μ. Τόμπρο. Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1933 στην ομώνυμη πλατεία που ανάπλασε ο Δ. Πικιώνης

Στον ανδριάντα, στημένο απέναντι από το Κυβερνείο στον άξονα της λεωφόρου Αμαλίας, με σταθερό βηματισμό εξαίρεται η έκφραση του προσώπου και προβάλλεται με απλότητα ο ευγενής διπλωμάτης Ι. Α. Καποδίστριας, θεμελιωτής του Νεοελληνικού Κράτους.

Είναι αξιοσημείωτος ο συμβολισμός του αγάλματος, εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική παράδοση. Στη δεξιά πλευρά, κάτω από το προβαλλόμενο δεξιό χέρι, εικονίζεται το κατώτερο αποκομμένο τμήμα κορμού βελανιδιάς, δρυός, ιερό δένδρο του Δία, σύμβολο ρώμης και δύναμης του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου. Από τις ρίζες του δένδρου έχουν βλαστήσει νέα κλαδιά, τα οποία συμβολίζουν το αναγεννημένο νεοελληνικό κράτος.

Το 1947, το δάκτυλο είχε σπάσει πρώτη φορά από ένα παιδί, ενώ για μια ακόμα φορά, έσπασε την δεκαετία του ’80. Το Σεπτέμβριο του 2017 έγινε η προηγούμενη επιδιόρθωση και σήμερα η επέμβαση για την αποκατάσταση της τελευταίας φθοράς.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr