Αρχική Ν. Κορινθίας Πόσο θα κοστίζουν φέτος τα λεμόνια στην Κορινθία;

Πόσο θα κοστίζουν φέτος τα λεμόνια στην Κορινθία;

Mε μειωμένες ποσότητες και τιμές σε σχέση με την περσινή ιδιαίτερα θετική χρονιά, έχει ξεκινήσει η σεζόν στα πρώιμα λεμόνια, ξεκινώντας από τα Intertonado. Για ακόμα μια χρονιά παραμένει το πρόβλημα της πίεσης των τιμών λόγω των εισαγωγών από Τουρκία,με την απειλή να φαντάζει μεγαλύτερη λόγω της διαρκούς υποτίμησης της λίρας.

Κατώτερο της περσινής εξαιρετικής χρονιάς, από πλευράς τιμών παραγωγού, είναι το φετινό ξεκίνημα στα λεμόνια. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας, «η χρονιά δεν ξεκίνησε το ίδιο καλά, καθώς η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 80 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα έφτανε τα 95 λεπτά/κιλό. Επιπλέον, έχουμε και μειωμένες ποσότητες σε σχέση με πέρσι. Ίσως να είναι γύρω στο 10%, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα».

Με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή σεζόν, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις εισαγωγές λεμονιών από τη γειτονική χώρα εντείνεται, όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο Δημήτριος Δουβής, συσκευαστής και εξαγωγέας λεμονιών από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας: «Παρά το γεγονός ότι η περσινή ήταν μια καλή χρονιά, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα πρωτίστως στις λαχαναγορές με τα τουρκικά λεμόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. από 27-31/8), τα δικά μας λεμόνια ξεκίνησαν στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης με τιμή παραγωγού στα 80 λεπτά, τη στιγμή που είχαν μπει τουρκικά με 80 λεπτά, παραδοτέα. Αυτό σημαίνει ότι στην Τουρκία έκοβαν λεμόνι με τιμή παραγωγού στα 25-30 λεπτά».

Εφικτός ο υπερδιπλασιασμός της παραγωγής τα επόμενα χρόνια

Τόσο ο κ. Δουβής από την Κορινθία όσο και ο πρόεδρος της AΣ Πήγασος «7 Grapes», Μάρκος Λέγγας, επιβεβαιώνουν τη διαρκή αύξηση των στρεμμάτων λεμονιάς στην Πελοπόννησο, με εφικτό τον στόχο για σημαντική αύξηση της παραγωγής: «Στην περιοχή του Άργους και στο Κιάτο έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις λεμονιών.

Σε ορίζοντα 5-7 ετών, θεωρούμε ότι η παραγωγή λεμονιού θα ανέβει έως και 120.000 τόνους, τη στιγμή που πανελλαδικά βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στους 30.000 με 40.000 τόνους. Από την πλευρά του, ο κ. Δουβής σχολίασε: «Έχουν φυτευτεί πολλά δέντρα και σε αυτό συντελεί και η στασιμότητα του πορτοκαλιού. Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στην ποιότητα του νερού, που δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση του προϊόντος».

Πηγή: ypaithros.gr