Αρχική Ν. Μεσσηνίας Στα 13 εκ. ευρώ τα “φέσια” στον Δήμο Καλαμάτας! (Βίντεο)

Στα 13 εκ. ευρώ τα “φέσια” στον Δήμο Καλαμάτας! (Βίντεο)

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι χρόνιες οφειλές δημοτών και επαγγελματιών στο Δήμο Καλαμάτας και στον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με στοιχεία από την εφημερίδα “Ελευθερία”, στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, οι οφειλές είναι στα 13 εκ. ευρώ και υπολογίζεται να εισπραχθούν μόλις 500.000 ευρώ. Πέρυσι οι οφειλές ήταν 14.150.000 ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 312.000 ευρώ, παρότι κινήθηκε διαδικασία κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών.

Κάθε χρόνο η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή, 2% με 4% και ανεβαίνει, τα πράγματα βελτιώνονται, όταν υπάρχει υλοποίηση ρύθμισης.

Με βάση ενημέρωση από τη Διεύθυνση Οικονομικών, η μείωση που καταγράφεται στο νέο προϋπολογισμό (από 14,1 σε 13 εκ. ευρώ), οφείλεται στην υλοποίηση ρύθμισης, όπου με τις πληρωμές που έγιναν, διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι εισπράξεις από κατασχέσεις λογαριασμών ήταν πολύ λίγες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Διεύθυνση Οικονομικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την είσπραξη οφειλών, αξιοποιώντας κάθε νομικό και νομοθετικό μέσο. Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι εκτεθειμένοι και κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα, εκτιμάται πως πρέπει να ασκηθεί πίεση μέσω της ΚΕΔΕ, ώστε να ληφθεί απόφαση για υλοποίηση νέας ρύθμισης.

Πάντως, στελέχη της υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνουν ότι πολλοί οφειλέτες αδιαφορούν και χάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και τρέχουν μόνο όταν έχουν πρόβλημα, με την κατάσχεση και το μπλοκάρισμα σε λογαριασμούς τους. Χαρακτηριστικά μας επισημάνθηκε ότι υπήρχαν και ρυθμίσεις που πλήρωνες μόνο το 30% της αρχικής οφειλής, αλλά και τότε οι περισσότεροι δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν.