Αρχική Eπικαιρότητα Κανένας fake γάμος δεν έγινε με άδεια της Εκκλησίας απαντά η Μητρόπολη...

Κανένας fake γάμος δεν έγινε με άδεια της Εκκλησίας απαντά η Μητρόπολη Ιλίου

Ευθείες βολές κατά των «εμπλεκομένων» στους άκυρους γάμους -με εξαίρεση τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν και προφανώς δεν γνώριζαν τι συμβαίνει- εξαπολύει η Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με ανακοίνωση που εξέδωσε για τους ιερείς – «μαϊμού» στη Βαρυμπόμπη.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ότι δεκάδες γάμοι που έγιναν σε κτήμα της περιοχής την προηγούμενη δεκαετία δεν αναγνωρίζονται, καθώς οι ιερείς που τους τέλεσαν δεν ανήκουν στους κόλπους της Εκκλησίας, η συγκεκριμένη Μητρόπολη ξεκαθαρίζει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.

«Περί του ζητήματος που έχει ανακύψει στον Τύπο αλλά και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τις τελευταίες ημέρες, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, σχετικά με γάμους που έχουν τελεστεί σε κτήμα της Βαρυμπόμπης, η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως ανακοινώνει τα εξής: Στην υπόθεση αυτή δεν εμπλέκεται η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε μετά την τέλεση των εν λόγω γάμων, ούτε ενεπλάκη η Ιερά Μητρόπολις Αττικής, η οποία προϋπήρχε της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι κανένα από αυτά τα μυστήρια δεν έγινε με την άδεια της επίσημης Εκκλησίας.

«Κανείς από αυτούς τους γάμους δεν έχει τελεστεί με κανονική άδεια, είτε του τότε μητροπολίτη Αττικής, είτε του μητροπολίτη Ιλίου. Υπεύθυνοι για την τέλεση των γάμων και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί είναι αποκλειστικώς οι εμπλεκόμενοι σε αυτούς, και πιθανότατα όχι οι στεφανωθέντες», τονίζει η Μητρόπολη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους διοργανωτές των μυστηρίων. Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας έχει φροντίσει να μην καταγραφούν νέα τέτοια περιστατικά, απαγορεύοντας να λειτουργούν ιερείς που δεν ανήκουν στη Μητρόπολη. «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας έχει φροντίσει για την κατά τους τύπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας κανονική τέλεση των μυστηρίων των γάμων στα κτήματα της Μητροπολιτικής περιφέρειας από το 2010 και εξής, οπότε και εξελέγη Μητροπολίτης. Η υπόθεση αυτή είναι παλαιά και δεν εμπλέκει την Ιερά Μητρόπολη».

Στα δικαστήρια

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν κάποια από τα ζευγάρια ζήτησαν διαζύγιο και κατά τη διαδικασία της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών άκουσαν έκπληκτα τη φράση «Μα δεν είστε παντρεμένοι!». Συγκεκριμένα για την Εκκλησία δεν θεωρούνταν παντρεμένοι, αφού οι γάμοι τους κρίνονται άκυροι, για την Πολιτεία, όμως, είχαν παντρευτεί κανονικά, αφού δήλωσαν τους γάμους στους Δήμους και άνοιξαν οικογενειακές μερίδες δηλώνοντας τα παιδιά που στο μεταξύ απέκτησαν. Οι γάμοι τελικά μπορούν να κριθούν έγκυροι με δικαστική απόφαση και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία για τη λύση τους, στις περιπτώσεις που τα ζευγάρια έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου