Αρχική Eπικαιρότητα Ζήτημα συντάξεων με «σπάσιμο» αντίμετρων έθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς

Ζήτημα συντάξεων με «σπάσιμο» αντίμετρων έθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς

Το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά και τη διατήρηση των αντιμέτρων του 2019 ύψους 2 δις που έχουν ανακοινωθεί έθεσαν επισήμως σήμερα οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλείς των θεσμών που έγινε σε χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ενημέρωση των οικονομικών συντακτών από κορυφαία κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να προχωρήσουμε χωρίς την “βαρβαρότητα” όπως είπε της περικοπής των συντάξεων.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι θεσμοί η ελληνική πλευρά πρότεινε την διάχυση των αντιμέτρων του 2019 τα οποία αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο στα 2 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια, σε ορίζοντα τετραετίας μέχρι το 2022.

Σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική πηγή στη συνάντηση το ΔΝΤ το οποίο είχε επιμείνει σε αντίθετη κατεύθυνση στο παρελθόν δεν έθεσε ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου. Εξετάστηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, στην οποία κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν οδηγεί σε απώλεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αφήνοντας και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.

Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου. Εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου (παρουσιάσαμε πίνακες ανέφερε σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς την περικοπή των συντάξεων) δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν νέα συνάντηση με τους επικεφαλείς των θεσμών την Παρασκευή (14/9) ενώ την Πέμπτη (13/9) οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας